De ce conteaza cati kilometri are o masina?
De fiecare data cand scriem cate un articol si amintim de importanta kilometrajului, se gasesc cate unii sa ne sara in cap spunand ca numarul de kilometri e irelevant. In acest context, am decis sa scriem acest articol pentru a explica mai bine situatia.
Gradul de uzura al masinii creste odata cu numarul de kilometri
Cu cat o masina parcurge mai multi km, cu atat nivelul de uzura creste. Altfel spus, pe masura ce creste kilometrajul, creste si costul cu piese de schimb (placute de frana, discuri de frana, ambreiaj, curea de distributie, pompa de apa, rulmenti, amortizoare, cutie de viteze, filtru de particule etc) si consumabile (anvelope, ulei motor, filtru de aer, filtru de combustibil etc.)
In aceste conditii, sa presupunem ca vrei sa cumperi o masina diesel cu 80.000 km in bord. Ei bine, la un astfel de rulaj, nu te prea astepti sa ai probleme cu filtrul de particule in viitorul apropiat, asa-i? Corect, dar daca masina pe care vrei sa o cumperi are vreo 100.000 km dati inapoi? Ei bine, atunci situatia se schimba, iar sansele sa ai nevoie de un filtru nou, cresc. Si costa.
In acelasi timp insa, tine cont de faptul ca nu toti kilometrii sunt "egali"
Oricat de ciudat suna, sa stii ca pentru o masina conteaza si "tipul" de kilometri, nu doar numarul lor. Altfel spus, 10.000 de km parcursi pe autostrada prin Germania nu produc nici pe departe la fel de multa uzura ca 10.000 de km parcursi prin Bucuresti. Spre exemplu, o masina rulata mai mult in regim de autostrada va avea o uzura mult mai mica la frane, ambreiaj sau cutie de viteze fata de o masina condusa pe distante scurte prin oras. Aceasta diferenta se observa, desigur, si in cheltuieli.
Asadar, pe langa numarul real de kilometri, e important sa stii si cum au fost facuti acestia. Daca vrei sa cumperi o masina, incearca neaparat sa afli de la vanzator cat mai multe detalii despre asta.
Kilometrajul influenteaza puternic vanzarea masinii
Cel mai bun argument pentru asta este multimea de masini cu kilometri dati inapoi care se vand acum in Romania. Pai, ma baieti! Daca nu conteaza km, voi de ii dati inapoi? (intrebare retorica)
Uite un exemplu proaspat, descoperit si trimis astazi de George, un utilizator VeziCatFace.
Masina asta a fost vanduta la licitatie pe un site din Olanda cu 298.238 km, iar acum se vinde in Romania cu 193.000 km. Interesant este faptul ca George spune ca a vazut acelasi anunt in urma cu cateva zile si ca atunci avea km reali. Ce s-a intamplat intre timp? Probabil ca vanzatorul a vrut sa grabeasca un pic vanzarea, asa ca a "optimizat" kilometrajul pentru piata din Romania (expresia ii apartine lui George).
Efectele kilometrilor dati inapoi se resimt si pe termen
Kilometrajul (real) e important, dar nu e totul
Numarul de kilometri al unei masini influenteaza gradul de uzura, pretul de vanzare, deprecierea etc. Cu toate acestea insa, kilomerajul poate deveni irelevant pentru un cumparator atunci cand nu este real. Din acest motiv, daca vrei sa cumperi o masina, nu te opri la rulajul inscris in bord si mergi la un service autorizat pentru o verificare amanuntitata. Baietii de acolo iti pot spune cel mai bine care este gradul de uzura al masinii.
Daca vrei sa cumperi o masina, vezi si masinile vandute de vanzatorii nostri de incredere. Intra in cont, pune o cerere, iar apoi asteapta sa primesti cele mai relevante oferte pentru tine, ordonate in functie de un scor de incredere.
Citeste si alte articole similare
Cumperi o masina de la o babuta din Germania, dar te trezesti cu o lada de chit Ce trebuie sa fac pentru a vinde masina mai repede si la un pret bun?CUM TE AJUTA VEZICATFACE?
TU STII PRETUL CORECT AL MASINII TALE SECOND HAND?
Si afla istoricul masinii