Feedback

Vrem sa stim ce parere ai despre VeziCatFace. Asteptam sa ne lasi gandurile tale mai jos!

Trimite  

Ce trebuie sa faci pentru a inmatricula o masina din Romania?

inmatriculare masina din romania

Vrei sa cumperi si/sau sa inmatriculezi o masina second hand din Romania? Acest ghid te va ajuta sa iti planifici eficient fiecare pas, sa stii care sunt actele necesare pentru inmatriculare, dar si cat te va costa toata operatiunea.

 

Inainte sa cumperi, verifica bine masina, dar si actele vanzatorului

In primul rand, trebuie sa verifici foarte bine masina din punct de vedere tehnic si estetic. In functie de cat de bine te pricepi la masini, poti verifica masina singur sau te poti duce intr-un service autorizat.

Daca alegi sa mergi intr-un service de marca, si mai bine, pentru ca astfel ai sansa sa descoperi si informatii despre istoricul masinii. Pentru asta insa, trebuie sa mergi impreuna cu vanzatorul, care trebuie sa solicite personal date despre istoricul masinii sale. Altfel, din punct de vedere legal, service-ul nu iti poate oferi tie aceste informatii. (Uite un exemplu despre ce poti afla despre masina daca faci o verificare in service)

Acum, sa zicem ca ai verificat masina si ca esti multumit. Totusi, asta nu inseamna ca trebuie sa treci imediat la contractul de vanzare-cumparare. Inainte mai ai cateva verificari de facut.

 

1. Asigura-te ca masina pe care vrei sa o cumperi nu a fost furata

Poti face asta pe site-ului Politiei Romane in sectiunea autovehicule furate.

hot de masini

2. Verifica actele de vanzare ale masinii

Daca masina este cumparata de la un dealer auto de incredere, atunci sansele ca documentele acesteia sa nu fie in regula sunt aproape nule. Daca alegi insa sa cumperi o masina second hand de la un privat, atunci ar fi bine sa analizezi bine actele masinii.

Cauta seria de sasiu a masinii (de obicei sub capota sau pe interiorul parbrizului) si vezi daca e la fel cu cea inscrisa in actele masinii. Uite un exemplu care arata cat de util este.

numar vin auto

Verifica si ca numele proprietarului sa fie trecut in toate documentele.

 

3. Cere certificatul fiscal de la vanzatorul masinii

Inainte de a cumpara, asigura-te ca primesti certificatul fiscal de la vanzator si ca acesta nu are datorii. Altfel, risti sa cumperi o masina pe care nu o vei putea inmatricula.

Daca vanzatorul refuza sau te amana fara motiv cu certificatul fiscal, sunt sanse mari ca acesta sa aiba datorii ori masina sa fie furata.

 

4. Vezi istoricul daunelor auto in baza CEDAM

Consulta site-ul Autoritatii de Supraveghere Financiara la sectiunea Baza de date CEDAM si vezi istoricul daunelor pentru masina de care esti interesat.

Pentru a verifica vei avea nevoie de numarul de inmatriculare al masinii si de CNP-ul sau CUI-ul proprietarului. Atentie insa, vei gasi aici doar acele daune auto care au fost solutionate prin despagubiri de la un asigurator din Romania. Altfel, daca masina a avut o dauna, dar aceasta a fost reparata pe cont propriu, nu o vei vedea in baza CEDAM.

 

Apoi, treci la redactarea contractului de vanzare cumparare auto

Dupa ce ai facut verificarile de mai sus, poti merge la un notar/birou de copiat acte pentru a intocmi contractul de vanzare-cumparare auto (descarca model de contract).

contract de vanzare cumparare

La acest pas ar trebui sa ai deja certificatul fiscal al vanzatorului. (*daca mergi sa cumperi de la un dealer, acesta iti va oferi o factura)

Pentru intocmirea contractului de vanzare-cumparare auto este nevoie de actele de identitate ale ambelor parti implicate si de cartea masinii.

Dupa semnarea contractului, vanzatorul va trece pe talon ca iti instraineaza masina, alaturi de data in care va aflati si semnatura sa. Din acel moment, ai la dispozitie 30 de zile pentru a inmatricula masinaTot acum trebuie sa completezi si o fisa de inmatriculare auto impreuna cu vanzatorul (descarca model de fisa de inmatriculare). Aceasta trebuie completata si semnata de vanzator. De asemenea, fisa va trebui sa fie vizata de organul fiscal de care apartine. Astfel, acesta va radia masina de pe numele lui si nu va mai plati impozit pentru ea.

 

Pregateste toate actele necesare pentru inmatricularea auto

1. Primul pas il faci la Registrul Auto Roman (RAR)

(UPDATE! Din iulie 2016 acest pas nu mai este necesar intrucat dosarul de inmatriculare certificatul de autenticitate nu mai este obligatoriu. Cu toate acestea, daca vrei sa inmatriculezi o masina mai veche de 2008 si nu ai trecut in carte nivelul de emisii de C02, tot va trebuie sa faci un drum pana la RAR)

Ar fi bine sa faci o programare imediat ce ai cumparat masina. Nu de alta, dar in functie de cat de aglomerat este oficiul din orasul tau, poti fi programat chiar si peste o saptamana.

De la RAR vei primi certificatul de autenticitate, care este valabil 60 de zile. Daca iti cumperi o masina mai veche, care s-ar putea sa aiba probleme la RAR, mai bine verific-o inainte intr-un service si repara tot ce e nevoie. Altfel, risti sa fi intors din drum cu masina de la RAR.

 

2. Mergi la directia locala de taxe si impozite

Dupa ce ai cumparat masina este obligatoriu sa o declari in vederea impozitarii in termen de 30 de zile. Altfel, vei fi sanctionat cu o amenda.

Ia cu tine si fisa de inmatriculare auto pe care ai primit-o cand ai cumparat masina. Va trebui sa primesti o viza.

fisa de inmatriculare viza

Timp estimat: sub o ora.

3. Cumpara o asigurare RCA in vederea inmatricularii

Cand vei depune dosarul pentru inmatricularea masinii, trebuie sa ai deja intocmita o polita de asigurare auto valabila. Aceasta va fi intocmita in vederea inmatricularii dupa numarul de sasiu (inca nu stii ce nr. de inmatriculare va avea masina).

Polita RCA veche a masinii va fi incetata, iar vanzatorul isi poate recupera banii ramasi daca ii trimiti documentele. Asigurarea RCA trebuie intocmita pentru o perioada de minim o luna.

Calculeaza cat te-ar costa asigurarea RCA?

5. Plateste taxa pentru certificatul de inmatriculare auto

Dupa ce ai facut asigurarea RCA, nu uita sa platesti taxa pentru certificatul de inamtriculare. Poti face plata prin internet banking, virament sau mandat postal catre contul deschis de catre Institutia Prefectului. De asemenea, poti alege sa platesti in numerar la casieriile unitatilor Trezoreriei Statului sau la DRPCIV.

Cost estimat: 37 Lei

6. Mergi la Serviciul de Inmatriculari Auto cu dosarul de acte pentru inmatriculare

Aici va mai trebui sa platesti inca o taxa pentru numerele de inmatriculare. Daca vrei un anumit numar, cum ar fi: B01VCF, atunci trebuie sa platesti 85 lei. Altfel, te costa 40 lei.

In final, lista actelor necesare pentru inmatriculare ar trebui sa contina urmatoarele:

 • Cererea de inmatriculare
 • Fisa de inmatriculare auto vizata
 • Cartea de identitate a masinii (in original si copie)
 • Actul tau de identitate (in original si copie)
 • Dovada efectuarii inspectiei tehnice periodice (ITP). Reiese din talon.
 • Copie dupa asigurarea RCA
 • Chitanta pentru plata certificatului de inmatriculare
 • Asigurarea RCA
 • Contractul de vanzare - cumparere daca ati cumparat de la o persoana fizica sau factura daca ati cumparat de la o persoana juridica
 • Talonul masinii
 • Placutele de inmatriculare, daca vanzatorul a fost din alt judet sau daca tu vrei alte numere
 • Dovada platii noilor placute de inmatriculare (daca este cazul)
 • Procura speciala autentificata de notar, in cazul in care documentele sunt depuse de catre o alta persoana

Sfat: Fa copii dupa toate documentele si pastreaza-le intr-un dosar.

 

Cat costa inmatricularea unei masini second hand cumparata din Romania

cel putin 100 lei (asigurare RCA pe minim 6 luni)

+ 37 lei (taxa pentru certificatul de inmatriculare auto)

+ 40 lei/85 lei (taxa pentru placutele de inmatriculare)

= minim 177 lei, dar depinde mult de cat vei plati pentru asigurarea RCA

cumpara masini de la vanzatori de incredere

Cumpara masini de la vanzatori de incredere. Pune o cerere pe VeziCatFace si negociaza pentru cele mai bune oferte.Ce face VeziCatFace.ro?

Te ajuta sa cumperi si sa vinzi masini second hand, oferindu-ti acces la calculatorul de pret corect, review-uri auto ...

afla mai multe

Cum ma ajutati sa cumpar o masina second hand?

Ne spui ce masina iti doresti, iar noi trimitem cererea ta catre dealerii nostri de incredere. Acestia iti vor face o oferta, iar daca iti place, incepeti o negociere anonima pe site.

afla mai multe

Acest site foloseste cookie-uri. Continuarea navigarii inseamna acceptarea lor.
Prin utilizarea seviciilor noastre, sunteti de acord cu: 1. colectarea si prelucrarea datelor d-voastra cu caracter personal si 2. folosirea de cookies. Aflati mai multe.