Ce optimizari de costuri au obtinut in 2016 companiile romanesti prin utilizarea sistemelor de monitorizare auto?
Daca aveti un business care isi bazeaza activitatea pe flote auto, suntem convinsi ca v-ati confruntat, in repetate randuri, cu cel putin una din urmatoarele situatii:
- furt de combustibil
- probleme in urmarirea traseelor
- plati aditionale care puteau fi evitate
- decalaje de timp pentru diferite livrari
- practici gresite de condus ale soferilor
- consum nejustificat sau risipa de combustibil
- probleme de siguranta pe trasee si costuri derivate din accidente rutiere
Tocmai pentru evitarea unor astfel de probleme au fost create sistemele de monitorizare GPS (sistemele telematice) care ofera o serie de functionaltati gandite sa raspunda cat mai specific necesitatilor managerilor de flote auto.
Cat sunt ele de eficiente?
Ce impact au asupra costurilor?
Cat de repede pot fi amortizate investitiile in astfel de sisteme?
Acestea sunt o parte din intrebarile la care raspunde Studiul de Piata SafeFleet: Impactul solutiilor de monitorizare GPS asupra industriilor romanesti in 2016.
In baza datelor si interpretarilor disponibile in acest studiu, iata un top al celor mai vizibile si profitabile optimizari obtinute de respondenti ca urmare a utilizarii unui sistem telematic:
Economii privind costul combustibilului
Prin utilizarea unor sisteme telematice performante in completarea unui management eficient, costurile flotei pot fi reduse pana la 60%.
Majoritatea respondentilor studiului SafeFleet (80%) au indicat costul carburantului ca fiind cea mai impovaratoare investitie din perspectiva mentenantei. Aceiasi respondenti - utilizatori de platforme de monitorizare - au clasat economia privind costurile de combustibil ca beneficiu de baza rezultat din utilizarea acestor sisteme (61,27%).
Principalele elemente care influenteaza valoarea reala a combustibilului pentru o companie detinatoare de flota auto sunt: pretul - care se modifica de la o perioada la alta - comportamentul soferilor si actiunile de ansamblu pentru montorizarea flotei (optimizari de trasee, siguranta, etc).
Din perspectiva pretului nu se poate interveni, in schimb, in ceea ce priveste comportamentul soferilor si montorizarea flotei, atat prin sistemele telematice cat si prin actiuni interne de natura manageriala lucrurile pot fi schimbate in favoarea companiei.
Functionalitati ale sistemelor de monitorizare - de tipul SafeFleet - create special pentru economisirea de combustibil vizeaza, de obicei:
- citirea valorilor de consum de carburant direct din computerul de bord al vehiculului
- calcularea nivelului de combustibil în rezervor cu sonda de nivel
- importul de alimentari realizate
- calcularea consumului în functie de valorile medii de consum specifice fiecarui vehicul in parte
Din perspectiva managementului intern se poate interveni la nivelul costurilor de combustibil prin:
- verificarea consumului per 100/km si raportarea lui la media de consum de la nivelul flotei
- stabilirea unor obiective realizabile pentru soferi
- motivarea soferilor cu consum optim de carburant
- instruirea soferilor care inregistreaza consum de combustibil suplimentar
Reducerea costurilor cu personalul
Timpul consumat in deplasari, comunicarea cu soferii, rata slaba de performanta si absenta constientizarii privind costurile generate printr-un comportament neproductiv - toate acestea pot fi surse generatoare de costuri inutile.
In absenta utilizarii unor platforme performante de monitorizare GPS (telematice) cea mai mare provocare a administratorilor de flote este data de problemele cu soferii (56,76% conform studiu SafeFleet).
Utilizarea aplicatiilor telematice vin in ajutorul managerilor de flote, oferind functionalitati precum:
- comunicarea bidirectionala sau prin text (SMS) cu soferii
- rutarea traseelor
- monitorizarea deplasarilor
- monitorizarea consumului
- monitorizarea platilor si taxelor
- acces la rapoarte
44,83% din utilizatorii respondenti ai studiului au confirmat, astfel, impactul benefic al sistemelor telematice prin inregistrarea unei rate de crestere semnificativa la nivelul productivitatii.
Achizitia si mentenanta autovehiculelor
Costurile de achizitie si mentenanta a vehiculelor din flota genereaza costuri substatiale pentru companiile detinatoare de flote.
Functionalitati ale sistemelor telematice precum rutarea traseelor si monitorizarea comportamentului de condus au ca beneficiu subsecvent reducerea costurilor de mentenanta a vehiculelor existente in flota auto.
Din perspectiva achizitiei, raportarile la care managerii de flote au acces reprezinta surse importante de informatie cu privire la performanta si mentenanta anumitor tipuri de masini.
Costurile de mentenanta specificate de respondentii studiului SafeFleet ca fiind in topul celor mai costisitoare, dupa cele cu carburantul, sunt: cu anvelopele, placutele de frana si ulei,
Ca urmare a utilizarii aplicatiilor telematice (de monitorizare GPS) mare parte a utilizatorilor respondenti ai studiului SafeFleet (32%) au indicat o scadere a costurilor operationale de 10 - 25 %.
Afla mai multe despre optimizarile de costuri obtinute prin utilizarea sistemelor de monitorizare si cele mai eficiente functionalitati oferite de acestea din textul integral al studiului SafeFleet.
Citeste si alte articole similare
Pretul cerut de vanzator vs. Pretul corect pentru masina Ce am invatat despre romani si masini dupa ce am evaluat 1.000.000 de masini second hand?CUM TE AJUTA VEZICATFACE?
TU STII PRETUL CORECT AL MASINII TALE SECOND HAND?
Si afla istoricul masinii