Feedback

Vrem sa stim ce parere ai despre VeziCatFace. Asteptam sa ne lasi gandurile tale mai jos!

Trimite  

Pretul masinilor second hand, in scadere in 2015 fata de 2014

28 Decembrie 2015 • Articol scris de: VeziCatFace, in categoria: Studii si analize auto

parcare masini mare

Masinile pe benzina au avut o scadere mai mare de pret decat cele pe diesel

In 2015 romanii au putut sa-si cumpere o masina second hand in aceleasi conditii de marca, configuratie, vechime si kilometraj in medie cu 4% mai ieftin decat in 2014. Pretul masinilor pe benzina a suferit o scadere ceva mai accentuata (5.2%) decat cel al masinilor pe diesel (3.1%).

"Calculele noastre arata ca pentru masinile mai vechi de 5 ani diferenta de pret intre modelele pe benzina si cele pe diesel se atenueaza semnificativ. In acest context optiunea pentru un motor pe diesel este net mai favorabila atunci cand se ia in calcul consumul de combustibil pe perioada detinerii autoturismul respectiv. Piata trebuia cumva sa regleze aceasta anomalie si asta s-a facut prin scaderea mai accentuata a autoturismelor rulate cu motoare pe benzina. Probabil vom vedea aceeasi tendinta si in anii urmatori." a spus Alexandru Govoreanu, Director de Dezvoltare al VeziCatFace.ro

Din top 10 cele mai cautate modele de masini second hand din Romania, Volkswagen Passat a avut cea mai mare scadere de pret in 2015: 7.2%. Pe locurile urmatoare s-au clasat Ford Fiesta (6.8%) si Volkswagen Golf (6.3%).

scadere pret 10 modele

Impactul Diesel Gate asupra preturilor masinilor Volkswagen

In mod neasteptat, scaderea preturilor la modelele cele mai populare de la Volkswagen nu se datoreaza motoarelor pe diesel, asa cum poate am fi intuit in urma scandalului Diesel Gate, ci in special motoarelor pe benzina (vezi graficul de mai jos).

scadere volkswagen

Astfel, s-a ajuns ca un Volkswagen Golf cu 8 ani vechime si motor pe benzina sa coste in 2015 cu 250-300 euro mai putin decat in 2014. In paralel, un Golf pe diesel cu o vechime de 8 ani a costat in 2015 cu doar 150-200 euro mai putin in medie fata de 2014.

"Modul in care romanii inteleg sa penalizeze marca Volkswagen in urma scandalului Diesel Gate este "original". Modelele cele mai incriminate in acest scandal - Passat si Golf - au suferit erodari de pret pe piata second hand. Cu toate acestea, nu variantele "vinovate", adica cele cu motoare pe diesel, au scazut abrupt, ci surorile lor cu motoare pe benzina. Asta probabil pentru ca romanii sunt foarte practici, si in decizia de achizitionare atarna mult mai mult costul viitor cu combustibilul decat poluarea generata de aceste motoare." a mai spus Alexandru Govoreanu, Director de Dezvoltare al VeziCatFace.ro

Cum a evoluat pretul in functie de marca?

Raportat la nivel de top 10 cele mai cautate marci auto in 2015, cea mai mare scadere de pret fata de 2014 a inregistrat-o Volkswagen. Au urmat apoi marcile franceze Peugeot (6.3%) si Renault (5.7%). Pe locurile urmatoare in topul scaderilor de pret s-a aflat Opel (5.5%) si Skoda (5.1%).

scadere marci logo

De cealalta parte, masinile second hand marca Mini si Porsche au inregistrat o crestere in 2015 fata de 2014 de 1.9%, respectiv 1%.

Despre metodologia de calcul

Varietatea de configuratii si numarul mare de modele de masini care sunt puse in vanzare fac aproape imposibil sa iti dai seama cum a evoluat pretul masinilor second hand de la an la an. Asta pentru ca numarul de combinatii posibile este foarte mare, iar aceste combinatii (marca, motor, kilometraj, vechime) nu se repeta sistematic de la luna la luna sau de la an la an.

Folosind insa un algoritm statistic complex, care a luat in calcul peste 350.000 de anunturi diferite postate in ultimii 2 ani, platforma auto VeziCatFace.ro poate surprinde dinamica acestor preturi cu acuratete.
Informatia despre cele mai cautate masini se bazeaza pe un numar de 500,000 de utilizatori care au vizitat VeziCatFace.ro in 2015 si au calculat pretul corect pentru 650,000 de masini second hand.Ce face VeziCatFace.ro?

Te ajuta sa cumperi si sa vinzi masini second hand, oferindu-ti acces la calculatorul de pret corect, review-uri auto ...

afla mai multe

Cum ma ajutati sa cumpar o masina second hand?

Ne spui ce masina iti doresti, iar noi trimitem cererea ta catre dealerii nostri de incredere. Acestia iti vor face o oferta, iar daca iti place, incepeti o negociere anonima pe site.

afla mai multe

Acest site foloseste cookie-uri. Continuarea navigarii inseamna acceptarea lor.
Prin utilizarea seviciilor noastre, sunteti de acord cu: 1. colectarea si prelucrarea datelor d-voastra cu caracter personal si 2. folosirea de cookies. Aflati mai multe.