GPS pe telefon sau navigatie GPS? Care este cel mai bun GPS auto?
Daca pana in urma cu cativa ani, sistemele de navigatie (GPS-urile) auto dedicate reprezentau cea mai buna optiune pentru soferii care aveau nevoie de ajutor cu navigatia, in zilele noaste, GPS-urile telefoanelor par a fi suficiente.
Sistemele GPS dedicate sunt intr-o continua scadere de popularitate in randul soferilor. In Statele Unite de exemplu, vanzarile de GPS-uri auto au scazut de la 18 milioane in 2009, la 7,5 milioane de bucati in 2012 (faceti voi calculele pana in 2016). In acelasi timp insa, numarul vanzarilor de telefoane cu GPS creste incontinuu.
Mai sunt utile sistemele dedicate de navigare auto prin GPS?
Da! Pentru ca, spre deosebire de un smartphone cu o aplicatie instalata, GPS-ul poate fi mai util pentru soferi din urmatoarele motive:
1. In zonele cu semnal redus, GPS-ul dedicat se va comporta mai bine decat telefonul cu GPS.
Daca in orase sau pe drumurile circulate, diferenta dintre un GPS auto si un telefon este aproape insesizabila, in zonele mai putin accesibile, GPS-ul este mai mereu solutia cea mai buna. Acest lucru se datoreaza in primul rand dependentei telefonului fata de antenele de telecomunicatii. Un telefon cu GPS, dar fara trafic de date, nu iti va fi de mare ajutor pentru navigatie daca vrei sa folosesti o aplicatie precum Google Maps. Desigur, exista aplicatii care functioneaza si fara internet, dar asta este o alta poveste;
2. O mare parte a aplicatiilor de GPS pentru telefon au nevoie de conexiune la internet.
Acest lucru presupune un cost suplimentar cu traficul de date, cost care s-ar putea sa iti incarce factura destul de mult. In acelasi timp, lipsa unei conexiuni la internet te pune in situatia de a te descurca singur, aplicatia neputand functiona;
3. Aplicatiile GPS pentru smartphone-uri sau tablete consuma destul de multa baterie.
Astfel, daca un smartphone va rezista intre 3 si 5 ore cu aplicatia pornita, un GPS dedicat poate functiona intre 7 si 20 de ore. In aceste conditii, daca ai de parcurs un drum mai lung, ai nevoie neaparat si de un incarcator auto. Spre deosebire de telefoane, aparatele GPS au in dotare astfel de incarcatoare;
4. GPS-ul dedicat este construit special pentru a functiona in conditii de mers cu masina.
Indiferent de temperatura, luminozitate, umiditate, etc, GPS-ul este construit astfel incat sa functioneze in parametri optimi. In acelasi timp, acesta poate fi usor montat, fie pe parbriz, fie pe bordul autoturismului. De altfel, utilizarea unui GPS este recomandata doar impreuna cu un suport special. In Australia de exemplu, utilizarea dispozitivelor GPS este amendata daca acestea nu sunt pozitionate intr-un suport corespunzator;
5. Ecranele aparatelor GPS sunt concepute special pentru utilizarea la volan.
Spre deosebire de telefon sau tableta, ecranele GPS-urilor sunt astfel concepute incat sa asigure o utilizare cat mai usoara soferilor de la volan. De la controlul functiilor si pana la interactiunea cu informatia primita, GPS-ul este un dispozitiv mai usor de folosit la volan fata de tableta sau telefon (strict pe functia de navigare).
Daca vrei sa iti cumperi un GPS auto, in functie de bugetul de care dispui, noi iti recomandam urmatoarele:
- Mio Spirit 6900, Harta Full Europe
- Garmin Nuvi 58LMT, diagonala 5.0”, harta Full Europe + Update gratuit al hartilor pe viata
Desigur, exista si avantaje ale telefoanelor cu GPS
1. Portabilitatea.
Un telefon cu o aplicatie GPS instalata este foarte util nu doar in masina, ci si la o plimbare pe jos. Astfel, acesta poate fi folosit atat pentru orientare in oras, cat si prin locuri mai putin circulate, cu conditia ca semnalul sa fie unul bun;
2. Calitatea mai buna a hartilor
Telefoane dispun de obicei de harti de o calitate mai ridicata decat GPS-urile. Acest lucru se explica prin faptul ca hartile de pe telefon sunt actualizate mult mai des. In sens contrar, daca vrei sa beneficiezi de ultima versiune a unei harti pentru un aparat dedicat, trebuie sa te ocupi personal de acest aspect si in plus te poate costa si ceva bani. De asemenea, pe aplicatiile GPS de pe mobil ai acces si la mai multe date despre locatii de interes, restaurante, muzee, companii, etc;
3. Costurile mai mici ale aplicatiilor GPS
Aplicatiile GPS pentru telefoane sunt mai ieftine decat dispozitivele dedicate GPS. Daca pentru un GPS bun, preturile incep de la 250 de lei, pentru o aplicatie de telefon costul variaza intre 0 si cateva zeci de lei/an. Desigur, costul de achizitie al unui telefon sau a unei tablete poate fi mai ridicat decat al unui GPS, insa referitor strict la costul pentru aplicatia de GPS, costul pentru telefoane sau tablete este mai mic.
Dezbaterea "Care este mai bun: GPS-ul dedicat sau telefonul cu GPS?"
Telefoanele cu GPS ofera utilizatorilor o serie intreaga de functionalitati: telefonie, GPS, fotografie, internet, gaming, etc. In sens contrar, aparatele GPS sunt dezvoltate pentru a indeplini o singura functie, GPS. Din acest motiv, in productia telefonului mobil se recurge adesea la o serie de compromisuri care sunt necesare pentru crearea unei experiente bune de utilizare pentru toate functionalitatile dispozitivului, pe cand GPS-urile sunt construite astfel incat sa ofere cea mai buna calitate pe o singura functionalitate.
Ce spun utilizatorii? GPS auto dedicat sau telefon cu GPS?
Pentru a afla, am postat acest articol pe facebook si am rugat prietenii nostri sa ne spuna parerea lor.
Argumente pro pentru GPS dedicat
1. "GPS. Pe telefon primesti apeluri, mesaje, notificari si cel mai greu actualizari la care nu poti da skip, iar ... maps-ul nu este tocmai istet in a gasi cea mai buna varianta de traseu. Parerea mea." (Doru Nastase)
2. "E inca util GPS-ul mai ales cand iesi afara si tii telefonul in roaming, nu cred ca iti convine sa folosesti date mobile pt gps" (Costi Valceanu)
Argumente pro pentru telefoanele cu GPS
1. "Nu se merita , google maps este suficient de bun, chiar daca foloseste internet, tot mai ieftin este" (Mircea Nechifor)
2. "Waze sau IGO pe telefon. Waze necesita internet, chiar daca consuma extrem de putin, 20 mb in 500 km, in schimb IGO merge offline" (Radu Filimon)
3. Ori navigatia de pe android, ori Waze. Cea de pe masina nici nu stiu daca are rost sa o updatez (la cat costa...si oricum niciodata nu va fi la zi). (Hopy Hopirtean)
4. Cand am net si sunt in tara folosesc Google Maps, iar in strainatate iGO pe telefon, merge doar cu GPS-ul telefonului. Recomand iGO daca nu ai net pe telefon. (Szekely Norbert)
5. Waze este OK pe trasee foarte cunoscute si populare ori pentru alertele din trafic (politie, gropi, lucrari, ambuteiaje etc). Pe aele rute, hartile sunt fara buguri, au trecut wazeri care au raportat probleme, ori chiar editori de harti. Daca in schimb ai de facut o ruta mai putin cunoscuta, Waze te trimite in balarii la propriu. Imperios necesar este Google Maps in cazurile astea, dar are progresul traseului mai lent (atentie la schimbari succesive ale directiei). GPS-ul dedicat nu l-am mai folosit de mult. GPS-urile cu functia Traffic Announcements costa mai mult, necesita un abonament, nu au acoperire in toate tarile si sunt mai putin user-friendly. Concluzia: Trendul este pentru ultra-portabilitate in defavoarea lucrurilor dedicate. Comparatia cu Walkman sau MP3 player cu telefon este foarte asemanatoare. (Adi Pascale)
Si un argument mai degraba netru
"Experienta proprie: Drum lung: GPS / drum scurt: smartphone. Pt. smartphone, google maps este foarte bun si precis mai ales in romania fata de igo, care la noi in tara creeaza destul multi nervi!!" (Robert Bidiga)
In concluzie, daca merita sau nu sa cumperi un GPS dedicat in 2016 depinde in primul rand de tine si de nevoile tale. Daca mergi des in calatorii, GPS-ul este probabil solutia potrivita, dar daca nu faci foarte multe drumuri si mergi de obicei prin zone cu semnal bun, un telefon sau o tableta cu o aplicatie GPS iti va fi de ajuns.
Noi suntem sinceri cu tine si recunoastem ca folosim Waze.
Citeste si alte articole similare
Ce erori din bord a incercat sa ascunda vanzatorul? Fereste-te sa cumperi masini prost intretinuteCUM TE AJUTA VEZICATFACE?
TU STII PRETUL CORECT AL MASINII TALE SECOND HAND?
Si afla istoricul masinii