Feedback

Vrem sa stim ce parere ai despre VeziCatFace. Asteptam sa ne lasi gandurile tale mai jos!

Trimite  

De ce apreciem gresit pretul masinilor second hand?

04 Ianuarie 2014 • Articol scris de: VeziCatFace, in categoria: Sfaturi auto

oferta bmw

Atunci cand cumparam o masina suntem atenti la o multime de factori, de la pret la aspect, de la culoare la marimea motorului. Cu toate acestea, ajungem deseori sa fim "inselati" de un aspect oarecum banal, rulajul sau mai bine zis, deprecierea masinii in functie de numarul de kilometri parcursi.

 

Cum ajungem sa apreciem gresit valoarea unei masini in functie de rulaj? Raspunsul la aceasta intrebare poate fi gasit intr-un studiu publicat in anul 2012 de catre niste profesori de la Booth School of Business din Chicago. Studiul a fost derulat pe un set de date cuprinzand peste 22 milioane de masini second hand vandute la licitatii in SUA. 

Rezultatele acestui studiu vorbesc de la sine. Preturile masinilor second hand scad drastic la fiecare 10.000 de km rulati. Deprecierea unei masini in functie de kilometraj prezinta o serie de discontinuitati cauzate de tendinta cumparatorilor de a aprecia gresit valoarea unei masinii pana cand rulajul acesteia bifeaza inca 10.000 de km, moment in care pretul scade brusc.

Sursa: Heuristic Thinking and Limited Attention in the Car Market, Nicola Lacetera, Devin G. Pope, and Justin R. Sydnor, Booth School of Business, University of Chicago

Dupa fiecare 10.000 de km parcursi cu masina, pretul acesteia scade brusc

Aceste discontinuitati sunt clar vizibile in graficul de mai sus. Se poate observa cum inaintea fiecarui prag de 10.000 km, pretul mediu platit pentru o masina se duce brusc in jos.

Un exemplu foarte interesant relevat de catre studiu este cel al masinilor cu rulaj intre 79.900 si 79.999 mile (1 mila = 1,609 km). Pretul acestor masini este in medie cu aproximativ 210 dolari mai mare decat cel al masinilor cu un rulaj intre 80.000 si 80.100 mile, dar cu doar 10 dolari mai mic decat al masinilor cu un rulaj intre 79.800 si 79.899.

Asadar, pentru cumparatori este aproximativ acelasi lucru daca masina are 79.999 sau 79.800 de mile, dar este cu totul o alta treaba daca rulajul depaseste pragul de 80.000, chiar si numai cu 100 de mile.

Cercetatorii explica aceasta eroare de apreciere prin faptul ca cei care cumpara masini second hand isi doresc sa simplifice cat mai mult informatia, motiv pentru care se focuseaza doar pe cele mai relevante aspecte, ajungand astfel sa retina doar primele cifre ale rulajului. Aceasta eroare de apreciere are si un nume, "left digit bias" sau intr-o traducere mot a mot, bias-ul cifrelor din stanga. Luand in considerare o estimare din studiu, aceasta eroare de apreciere este "responsabila" pentru un total de circa 2,4 miliarde de dolari.

Facand un calcul simplu pe cele 22 de milioane de masini analizate in studiu, rezulta ca in cazul fiecarei tranzactii auto, valoarea masinii a fost apreciata gresit in medie cu 109 dolari.

"Bias-ul (eroarea) cifrelor din stanga" a fost testat recent in cadrul unui alt studiu pe un numar de 127 de studenti. Acestora li s-au prezentat doua masini cu doua valori diferite ale rulajului. Mai apoi, cand au fost intrebati ce rulaj aveau masinile respective, 9 din 10 respondenti au retinut corect prima cifra, 5 din 10 au retinut primele doua cifre si doar 15% dintre ei au retinut kilometrajul exact.

Produsul se vinde doar astazi cu XX.999 euro

Aceasta eroare de apreciere este o chestiune bine cunoscuta, si nu doar in industria auto. Marketerii din toate domeniile cunosc foarte bine modul in care noi ajungem sa luam decizii, iar o dovada in acest sens sunt preturile de la raft din supermarket-uri sau din benzinarii, preturi care adesea se termina in 999, 99 sau 90.

pret 99

Concluzia noastra este simpla, daca esti vanzator, vinde masina cand rulajul este la 89.000 km, nu la 90.000 km. Pe de alta parte, daca esti cumparator, gandeste-te de doua ori inainte atunci cand analizezi rulajul masinii pe care vrei sa o cumperi. O masina cu 89.000 de km nu are de ce sa fie cu mult mai scumpa fata de una cu 90.000 km.

In alta ordine de idei, cel mai bine ar fi daca ai calcula pretul corect cu VeziCatFace.ro si i-ai lasa pe altii sa se pacaleasca:)

 

cumpara masina corectDaca vrei sa iti cumperi o masina second hand de incredere, iti recomandam sa intri pe pagina noastra: Cumpara Masina. 

Vei primi oferte foarte bune doar de la vanzatori de incredere, recomandati de fostii cumparatori si verificati de noi.Ce face VeziCatFace.ro?

Te ajuta sa cumperi si sa vinzi masini second hand, oferindu-ti acces la calculatorul de pret corect, review-uri auto ...

afla mai multe

Cum ma ajutati sa cumpar o masina second hand?

Ne spui ce masina iti doresti, iar noi trimitem cererea ta catre dealerii nostri de incredere. Acestia iti vor face o oferta, iar daca iti place, incepeti o negociere anonima pe site.

afla mai multe

Acest site foloseste cookie-uri. Continuarea navigarii inseamna acceptarea lor.
Prin utilizarea seviciilor noastre, sunteti de acord cu: 1. colectarea si prelucrarea datelor d-voastra cu caracter personal si 2. folosirea de cookies. Aflati mai multe.