Feedback

Vrem sa stim ce parere ai despre VeziCatFace. Asteptam sa ne lasi gandurile tale mai jos!

Trimite  

Cum stabilesti pretul de vanzare pentru masina ta second hand?

05 Februarie 2015 • Articol scris de: VeziCatFace, in categoria: Studii si analize auto

Pretul unei masini second hand se calculeaza in functie de mai multi factori: varsta, kilometraj, nivel de echipare, caroserie, stare tehnica, tara de origine, timbru de mediu etc. Din cauza numarului mare de factori, anunturile de vanzare pentru masini second hand similare ajung sa varieze si cateva mii de euro.

O analiza de-a noastra pe o baza de peste 200.000 de anunturi auto second hand arata ca intervalul mediu de pret al unei masini second hand din Romania este de 42% din pretul mediu de pe piata. Altfel spus, daca pretul mediu este de 10.000 de euro, atunci intervalul de pret va fi de 4200 euro.

Exemplu: pretul va varia probabil intre 8.000 - 12.000 euro. 

Cat de mult variaza preturile masinilor second hand din Romania?

Interval de preturi masini second handIn tabelul alaturat sunt afisate intervalele de pret pentru cateva dintre cele mai vandute masini second hand din Romania. Intervalul de pret este corelat direct cu pretul de vanzare al masinilor second hand, motiv pentru care, cele mai mari intervale se gasesc la masinile din clasele premium, precum Audi A4 (5.775 euro) sau Mercedes Benz Clasa C (6.853 euro).

Cu cat masina este mai scumpa, cu atat si intervalul de pret creste, iar probabilitatea de a te pacali la pret este mai mare.

Trebuie mentionat faptul ca valorile din tabel sunt niste medii per model si an, indiferent de alte variabile. Mentionam acest lucru pentru ca intervalul de pret difera in functie de tipul de combustibil, versiune, motor etc.

 

Exemplu: Volkswagen Golf V din 2005, motor diesel de 2 L (140 CP)

Volkswagen Golf second handPentru aceasta masina, au fost identificate in ultimele 3 luni de zile nu mai putin de 54 de anunturi valide* al caror pret variaza intre 4.200 si 7.800 de euro. Pretul mediu este de 5.347 de euro, cu peste 1000 de euro mai mare decat minimul de pe piata.

*Anunturi valide sunt considerate doar masinile neavariate, netunate etc.

 

Cum variaza pretul pentru Volkswagen Golf in functie de:

a) Kilometraj: minimul gasit pentru acest model a fost de 82.000 km, iar maximul de 251.000 km. Interesant este faptul ca, desi diferenta de rulaj este de peste 150.000 de km, pretul celor doua masini este aproape la fel, 6.000 euro, respectiv 5.999 euro.

Presupunand ca cele doua masini de mai sus au aceeasi versiune, caroserie, stare tehnica etc, rezulta in conformitate cu analizele VeziCatFace.ro ca masina cu rulaj de 82.000 de km ar trebui sa fie mai scumpa cu circa 950 de euro.

kilometraj digital dat inapoi

Un Golf din 2005 cu motor diesel parcurge in medie dupa calculele VeziCatFace.ro circa 16.200 km anual (in Romania). In aceste conditii, un rulaj mediu pentru aceasta masina dupa atatia ani ar fi undeva intre 140.000 - 150.000 km, fapt ce da foarte putina credibilitate masinii cu rulaj de 82.000 de km. O explicatie ar putea fi faptul ca vanzatorul a dat kilometrajul inapoi, dupa care a stabilit un pret similar cu ce se gaseste pe piata, dar sub pretul corect pentru un asemenea rulaj.

In acelasi timp, si pretul masinii cu 251.000 de km trezeste suspiciuni. Desi are peste 100.000 de km in plus fata de media rulajului pentru acest model, pretul este cu peste 600 de euro mai mare decat media. In aceste conditii, explicatia ar putea fi data de un nivel de echipare premium si/sau de o stare tehnica foarte buna;

 

b) Nivelul de echipare: conform cu evaluarile VeziCatFace.ro, diferenta de pret dintre versiunea premium si cea de baza este in medie de circa 650 de euro (5.800 euro vs. 5.130 euro);

 

c) Timbrul de mediu: in jur de 70% din anunturile de vanzare extrase pentru acest model nu sunt inmatriculate. La un cost al timbrului de mediu de putin peste 700 de euro plus alte cheltuieli aferente inmatricularii, pretul creste cu peste 800 de euro;

 

d) Caroserie: varianta hatchback in 5 usi este cea mai vanduta caroserie pentru acest model. Spre comparatie cu versiunea in 3 usi, pretul pentru prima este mai mare in medie cu 600 de euro;

 

e) Starea tehnica: pentru relevanta, influenta starii tehnice asupra pretului masinii trebuie evaluata la fata locului. Cu toate acestea, avand in vedere intervalul de pret pentru acest model, este de asteptat ca o stare tehnica foarte buna sa creasca pretul masinii cu cel putin 15%.

Astfel, considerand o masina intretinuta normal ca avand un pret de 5000 de euro, inseamna ca una foarte bine intretinuta ar putea valora cu cel putin 750 de euro mai mult;

Volkswagen Golf stare tehnica

 

f) Tara de origine: masinile cu tara de origine Germania au o imagine mai buna decat cele din Romania. Din acest motiv, cumparatorii platesc adesea un pret mai ridicat pentru autovehiculele second hand importate.

Spre exemplu, pretul unui Golf second hand inmatriculat in Romania, dar adus din Germania este in medie cu 370 de euro mai mare decat cel al unui model similar, dar cumparat din tara. Aceasta situatie are doua explicatii posibile:

1.    multe dintre masinile importate se afla intr-o stare tehnica mai buna decat cele din Romania, fiind foarte bine intretinute;

2.    kilometrajul masinilor de import este dat inapoi, fapt ce ii ajuta pe vanzatori sa creasca pretul.

Romanii sunt dispusi sa plateasca mai mult pe o masina second hand daca provine din Germania

Analizand comparativ valoarea preturilor de vanzare ale masinilor second hand provenite din Germania cu cele din Romania a reiesit ca cele din prima categorie au preturi in medie cu 660 de euro mai mari.

Diferenta de pret Germania vs RomaniaIn tabelul alaturat sunt afisate diferentele de pret pentru cateva dintre cele mai bine vandute masini second hand din Romania. Astfel, se poate observa cum pretul cerut pentru un Seat Ibiza adus din Germania ajunge sa fie in medie cu 611 euro mai mare decat al unei masini similare, dar cumparata din Romania.

Diferenta de pret pe care romanii sunt dispusi sa o plateasca in plus este datorata in mare intretinerii mai bune a masinii din Germania fata de cea din Romania. Un aspect des mentionat de cumparatorii de masini din Romania este calitatea drumurilor, mult superioara in Germania.  

 

Daca romanul are de ales intre doua masini similare, care se vand la acelasi pret, dar una are 100.000 de km si este din Romania, iar cealalta are 150.000 de km si este din Germania, acesta o va alege cel mai probabil pe cea de-a doua, chiar daca are un rulaj mai mare.

 

Cu cat pretul unei masini este mai ridicat, cu atat o evaluare corecta devine mai importanta

Evaluarea corecta a pretului unei masini second hand este deosebit de importanta atat pentru vanzatori, cat si pentru cumparatori. In functie de masina, stabilirea unui pret corect poate ajuta la cresterea profitului/economiilor cu cel putin cateva sute de euro.

VeziCatFace.ro este o platforma online care ofera acces tuturor cumparatorilor si vanzatorilor de masini din Romania la un calculator de evaluare auto second hand. Acest lucru este posibil datorita unui algoritm inteligent, care analizeaza simultan preturile a peste 200.000 de masini second hand din Romania.

cumpara masina corect

Daca ai citit acest articol si vrei sa cumperi o masina, intra putin pe pagina noastra: Cumpara masina si adauga gratuit o cerere.

Vei primi oferte foarte bune doar de la vanzatori recomandati de fosti cumparatori si verificati de noi.Ce face VeziCatFace.ro?

Te ajuta sa cumperi si sa vinzi masini second hand, oferindu-ti acces la calculatorul de pret corect, review-uri auto ...

afla mai multe

Cum ma ajutati sa cumpar o masina second hand?

Ne spui ce masina iti doresti, iar noi trimitem cererea ta catre dealerii nostri de incredere. Acestia iti vor face o oferta, iar daca iti place, incepeti o negociere anonima pe site.

afla mai multe

Acest site foloseste cookie-uri. Continuarea navigarii inseamna acceptarea lor.
Prin utilizarea seviciilor noastre, sunteti de acord cu: 1. colectarea si prelucrarea datelor d-voastra cu caracter personal si 2. folosirea de cookies. Aflati mai multe.