Feedback

Vrem sa stim ce parere ai despre VeziCatFace. Asteptam sa ne lasi gandurile tale mai jos!

Trimite  

Cum iti pregatesti masina pentru primavara?

15 Martie 2014 • Articol scris de: VeziCatFace, in categoria: Sfaturi auto

masina primavaraOdata cu venirea primaverii, masinile au nevoie de putina atentie din partea noastra. Iarna este un anotimp solicitant pentru masini, indiferent ca este vorba despre SUV-uri sau masini mai mici. Temperaturile scazute, gheata, sarea de drumuri si nu numai, sunt factori care pot dauna masinii tale. Daca iti doresti ca masina ta sa functioneze cat mai mult timp fara reparatii si la costuri reduse, citeste articolul nostru de mai jos.

 

1. Schimba si verifica anvelopele

Este timpul sa treci de la anvelopele de iarna la cele de vara. Despre anvelope si cum sa sa le alegi, am mai scris aici. Noi iti recomandam doua lucruri esentiale, tine cont de clasele de eficienta si incearca sa cumperi anvelope noi.

Cauciuc masinaIn acelasi timp, asigura-te ca presiunea din anvelope este cea optima. Acest aspect este deosebit de important, in primul rand din ratiuni de siguranta, apoi de consum.

Un studiu realizat in 2012 de catre Centrul National de Analiza si Statistica din Statele Unite a aratat ca masinile cu anvelope umflate la un nivel cu circa 25% mai mic decat optimul au o probabilitate mai ridicata de a fi implicate in accidente rutiere. Autorii studiului spun urmatoarele:

"Atunci cand o masina experimenteaza probleme legate de anvelope inaintea unei coliziuni, fereastra de timp in care aceasta poate realiza o manevra de evitare este foarte scurta, fapt ce vulnerabilizeaza masina in cazul unui accident".

De altfel, tot in cadrul acestui studiu, autorii au aratat faptul ca masinile care au avut probleme cu cauciucurile inainte de accidente s-au rostogolit intr-o masura mai mare decat cele care au avut anvelopele in regula.

dacia duster accident

Interesant este faptul ca SUV-urile sunt cele mai vulnerabile in fata problemelor legate de anvelope. Astfel, nu mai putin de 45% dintre SUV-urile care au avut accident si s-au rostogolit au avut anumite deficiente in ceea ce priveste anvelopele. In sens contrar, celelalte tipuri de caroserii au avut o incidenta mult mai redusa de rostogoliri, circa 25%. Asadar, daca ai un SUV, cu atat mai mult trebuie sa fii atent la verificarea anvelopelor primavara aceasta.

Daca anvelopele sunt umflate corespunzator, masina va consuma mai putin

La capitolul consum, un alt studiu realizat de data aceasta de catre Agentia de Protectia Mediului din Statele Unite a aratat ca: 

o masina cu anvelope umflate corespunzator consuma cu pana la 3,3% mai putin decat una cu anvelope umflate necorespunzator.

Economic vorbind, la circa 1000 de kilometri si un consum mediu de 7 l / 100 km, punem deoparte circa 200 lei anual.

Asadar, un set de anvelope corespunzatoare montat pe masina te ajuta foarte mult. Pe de o parte siguranta ta creste, iar pe de alta parte faci si niste economii.

Pentru un consum redus de combustibil, recomandam urmatoarele tipuri de anvelope:

- Michelin Energy Saver

- Dunlop SP Bluresponse

2. Schimba uleiul si filtrele

Motor uleiUleiul trebuie verificat periodic, iar in functie de specificatiile masinii, acesta trebuie schimbat fie la un anumit interval de kilometri, fie dupa o anumita perioada de timp. Oricum ar fi, noi iti recomandam sa verifici cel putin lunar nivelul uleiului si sa il schimbi la maximum 10.000 km.

De asemenea, fii foarte atent la tipul de ulei folosit. Dupa estimarile celor de la Agentia de Protectie a Mediului din Statele Unite, daca folosesti ulei de tip 10W-30 pentru o masina la care se recomanda 5W-30, eficienta combustibilului poate scadea cu 1-2%.

 

Cat despre filtre, acestea sunt la fel de importante. Despre filtrul de aer de exemplu, tot studiile arata ca schimbarea acestuia in mod regulat, nu ajuta la un consum mai mic, insa poate imbunatati acceleratia masinii.

Filtrele si uleiul de motor sunt in relatie directa cu motorul masinii. Cu cat te preocupi mai des de aceste aspecte, cu atat masina ta va da un randament mai bun.

Pentru un motor cat mai performant, iti recomandam urmatoarele tipuri de ulei:

- Mobil 5W40 (4 Litri)

- Castrol 10W40 (4 Litri) 

3. Stergatoare noi

Stergatoare autoStergatoarele sunt probabil printre cele mai afectate consumabile ale masinii tale pe timpul iernii. Din acest motiv, acum este momentul sa le verifici starea si sa iti cumperi unele noi daca ai nevoie. Urmeaza o perioada cu multe ploi, iar pentru siguranta ta este bine sa ai stergatoare functionale.

Stergatoare recomandate:

- Stergator auto Bosch

- Stergator auto Champion

4. Curata masina

spala masinaDupa cum stii, pe drumurile din Romania inca se mai foloseste sare pe timpul iernii. Din acest motiv, odata cu venirea primaverii este obligatoriu sa iti speli masina foarte bine. Atentie insa, nu uita sa speli si pe dedesubt, de altfel, acolo este riscul cel mai mare ca sarea sa produca daune.

In acelasi timp, un strat de ceara de calitate n-ar strica. Ba chiar, ar ajuta la conservarea mai buna a vopselii si desigur la aspectul masinii tale.

 

5. Verifica bateria

Iarna este anotimpul care afecteaza cel mai mult bateria masinii tale. Verifica starea acesteia, fii atent la coroziuni sau alte posibile probleme si nu ezita sa iti cumperi o baterie noua daca este cazul.

 

In alta ordine de idei, tu ce mai faci ca sa iti mentii masina intr-o stare optima de functionare? Lasa-ne gandurile tale in sectiunea de comment-uri de mai jos.



Ce face VeziCatFace.ro?

Te ajuta sa cumperi si sa vinzi masini second hand, oferindu-ti acces la calculatorul de pret corect, review-uri auto ...

afla mai multe

Cum ma ajutati sa cumpar o masina second hand?

Ne spui ce masina iti doresti, iar noi trimitem cererea ta catre dealerii nostri de incredere. Acestia iti vor face o oferta, iar daca iti place, incepeti o negociere anonima pe site.

afla mai multe

Acest site foloseste cookie-uri. Continuarea navigarii inseamna acceptarea lor.
Prin utilizarea seviciilor noastre, sunteti de acord cu: 1. colectarea si prelucrarea datelor d-voastra cu caracter personal si 2. folosirea de cookies. Aflati mai multe.