Feedback

Vrem sa stim ce parere ai despre VeziCatFace. Asteptam sa ne lasi gandurile tale mai jos!

Trimite  

Cum iau corect virajul la stanga intr-o intersectie?

10 Aprilie 2016 • Articol scris de: VeziCatFace, in categoria: Sfaturi auto

In trafic exista doua tipuri de soferi pe care ii putem diferentia in functie de modul in care vireaza la stanga intr-o intersectie. Pe de o parte sunt cei care aleg sa ocoleasca centrul imaginar al intersectiei, iar pe de cealalta parte sunt cei care vireaza prin stanga centrului intersectiei.

Din aceasta cauza, intersectiile noastre ajung de multe ori sa arate asa:

soferii-din-bucuresti-trafic-capitala

Sursa foto.

Ce spune codul rutier despre problema virajului la stanga?

Art. 110(1) In situatiile in care exista benzi speciale pentru executarea manevrei, schimbarea directiei de deplasare se face prin stanga centrului imaginar al intersectiei, iar daca exista un marcaj de ghidare, cu respectarea semnificatiei acestuia.


(2) Schimbarea directiei de mers spre stanga, in cazul vehiculelor care intra intr-o intersectie circuland pe acelasi drum in aliniament, dar din sensuri opuse, se efectueaza prin stanga centrului intersectiei, fara intersectarea traiectoriei acestora.


(3) Amenajarile rutiere sau obstacolele din zona mediana a partii carosabile se ocolesc prin partea dreapta.

 

 

Ce se intampla in realitate in trafic?

Comentariu video: 

"Exista urmatoarea problema: acum ani de zile, virajul la stanga se facea ocolind centrul IMAGINAR al intersectiei prin dreapta. De o vreme se face prin stanga, in ideea (geniala, dar de multe ori neaplicabila) de a nu se intersecta masinile care vin din sensuri opuse si fac ambele viraj stanga.

 

In unele locuri stai si te bunghesti: s-o iau pe stil vechi sau pe stil nou? Si de multe ori primul da tonul. Eu am vrut aici sa o fac scurta (in stil nou), ala din fata a inteles si a facut si el, dar urmatorul cred ca ar fi vrut sa vina pe stil vechi si cand a vazut cum o iau eu a tras HAT de volan si a luat-o si el prin stanga centrului imaginar. 

 

Se poate ajunge la situatii periculoase. Oricum, virajul prin stanga e o prostie, desi ideea e generoasa. Pacat ca legile rutiere sunt facute din birou, de aia care abia conduc un Tico si nu realizeaza cum e in viata reala, cu masinile mari mai ales sau cu refugiile de tramvai in mijlocul intersectiei, practic."

Ce trebuie sa facem noi?

Daca fiecare dintre noi face ce vrea in trafic, tot ce o sa reusim va fi sa stam mai mult timp blocati in intersectii. O solutie mai buna ar fi ca atunci cand facem la stanga intr-o intersectie, sa viram prin stanga centrului acesteia, nu prin dreapta. Desigur, reducem viteza, ne incadram ca lumea, dam prioritate pietonilor si masinilor care circula pe drumul transversal, iar apoi facem manevara in siguranta.

Dati mai departe acest articol. Poate se mai fluidizeaza intersectiile. Ce face VeziCatFace.ro?

Te ajuta sa cumperi si sa vinzi masini second hand, oferindu-ti acces la calculatorul de pret corect, review-uri auto ...

afla mai multe

Cum ma ajutati sa cumpar o masina second hand?

Ne spui ce masina iti doresti, iar noi trimitem cererea ta catre dealerii nostri de incredere. Acestia iti vor face o oferta, iar daca iti place, incepeti o negociere anonima pe site.

afla mai multe

Acest site foloseste cookie-uri. Continuarea navigarii inseamna acceptarea lor.
Prin utilizarea seviciilor noastre, sunteti de acord cu: 1. colectarea si prelucrarea datelor d-voastra cu caracter personal si 2. folosirea de cookies. Aflati mai multe.