Feedback

Vrem sa stim ce parere ai despre VeziCatFace. Asteptam sa ne lasi gandurile tale mai jos!

Trimite  

Cum arata situatia autostrazilor din Romania? (Harta)

30 Decembrie 2015 • Articol scris de: VeziCatFace, in categoria: Studii si analize auto

In 2015, Romania a facut un pas inainte si doi inapoi la capitolul autostrazi. Asa am ajuns in situatia de a inaugura doar 24 km de autostrada intr-un an.

Mai multe despre situatia autostrazilor din Romania, fie ca este vorba despre lucrari in executie sau doar planuri, am gasit pe site-ul prietenilor nostri de la 130km.ro

Harta cu situatia autostrazilor din Romania

STAREA AUTOSTRAZILOR

Copyright Harta: 130km.ro

Situatia autostrazilor din Romania (analiza 130km.ro)

AUTOSTRADA A1 (BUCURESTI - NADLAC)

Tronsonul Bucuresti - Pitesti, primul tronson de autostrada al Romaniei, este deschis integral circulatiei. Urmatoarea sectiune a acestei autostrazi, Pitesti - Sibiu, a ramas in continuare o dezbatere principala pentru acest domeniu in 2015. Dupa cateva emotii la inceput de an, cand autoritatile decisesera sa retrogradeze acest tronson la stadiul de drum expres, lucrurile au revenit la normal, iar la jumatatea anului a fost semnat contractul pentru revizuirea studiului de fezabilitate pentru Pitesti - Sibiu.

Au fost propuse cinci variante de traseu pentru acest tronson, aflate inca in analiza pentru alegerea variantei finale la momentul redactarii acestui material. Anuntate mai optimist ca putand incepe in 2016, lucrarile la acest tronson ar putea incepe, mai realist, in 2017. Centura orasului Sibiu, inaugurata in 2008, ramane deschisa circulatiei.

Plan Autostrada Sibiu-Pitesti

Pe urmatorul tronson de autostrada, Orastie - Sibiu, sunt deschise circulatiei loturile 1, 2 si 4; lotul 3 (Saliste - Cunta), inaugurat in noiembrie 2014, a fost inchis circulatiei in a doua jumatate a anului 2015 pentru reparatii - o premiera nedorita pe A1. Termenul de redeschidere, anuntat initial pentru finalul lui 2015, a ramas in aer dupa ce s-a constatat ca problemele acestui lot sunt foarte serioase si ca ar fi nevoie de selectarea unui nou constructor pentru remediere.

Tronsonul Orastie - Deva, inaugurat in 2012-2013 ramane deschis integral circulatiei. Pe tronsonul Lugoj - Deva se circula decoamdata numai pe lotul 1 (Traian Vuia - Sanovita); 17 kilometri din acest lot au fost deschisi in decembrie 2013, in timp ce diferenta de 10 kilometri a fost inaugurata in decembrie 2015, odata cu deschiderea lotului 2 din Lugoj - Timisoara (cei 10km ramasesera inchisi datorita lipsei unui drum de acces).

Pe loturile 2, 3 si 4 lucrarile au avansat in 2015, dar sub asteptari; termenul oficial de deschidere a circulatiei pe acestea este mai 2016, dar ramane de vazut daca acesta va putea fi respectat. Conform estimarilor existente, lotul 4 ar putea intarzia cel mai mult, probabil pana in 2017. La un moment dat se anuntase o deschidere partiala a circulatiei pe lotul 2 si chiar deschiderea lotului 4 in 2015, insa acestea nu au avut loc. In schimb, spre sfarsitul anului s-a anuntat ca o portiune din lotul 2, aflat in lucru, ar putea fi demolata datorita problemelor de constructie.

Vestea buna pentru soferi a fost deschiderea lotului 2 al tronsonului Lugoj - Timisoara in decembrie 2015 (impreuna cu cei 10 kilometri restanti din Deva - Lugoj 1, amintiti mai sus). Astfel, in acest moment tronsonul Lugoj - Deva este deschis integral circulatiei. Mai departe, tronsonul Timisoara - Arad deschis in 2011 ramane deschis integral.

Ultimul tronson al autostrazii A1, Arad - Nadlac, a adus a doua veste buna pentru soferi a anului, prin deschiderea circulatiei pe diferenta din lotul 2 ramasa in lucru (iulie 2015); lotul 1 si 6 kilometri din lotul 2 sunt deschisi din decembrie 2014.

Vezi si harta calitatii tuturor drumurilor din Romania

AUTOSTRADA A3 (BUCURESTI - BORS)

Lucrurile avanseaza mai greu pe autostrada A3. Primul tronson, Bucuresti - Ploiesti, este deschis circulatiei cu exceptia unei diferente de 6,5 kilometri asteptata inca din 2012. O parte din aceasta diferenta este aproape gata, in timp ce pentru restul a fost selectat, in sfarsit, constructorul, la finalul anului 2015. Termenul de deschidere a circulatiei pe aceasta diferenta este 2017.

Pe al doilea tronson al autostrazii, Ploiesti - Brasov, anul 2015 a adus rezilierea contractului pentru portiunea Comarnic - Brasov, aflata la a treia incercare de realizare in regim de parteneriat public-privat (pe acest tronson nu exista nicio portiune deschisa sau aflata in lucru). De data aceasta motivele au fost costurile ridicate si probleme cu atragerea surselor de finantare. In aceste conditii, autoritatile au luat decizia de a demara proceduri pentru realizarea autostrazii cu finantare europeana si de la bugetul de stat. Primii pasi in aceasta directie au fost lansarea licitatiilor pentru reactualizarea studiilor de fezabilitate pentru loturile de la capetele traseului Comarnic - Brasov, lucrarile pentru aceste loturi urmand a incepe in octombrie 2016 conform estimarilor. Pentru portiunea Ploiesti - Brasov nu au aparut noutati.

Pentru tronsonul Brasov - Targu Mures nu au aparut stiri notabile in 2015; nici pe acest tronson nu exista nicio portiune deschisa sau aflata in lucru la acest moment. Pe urmatorul tronson, Targu Mures - Gilau, lucrurile au avansat oarecum in 2015 (pe acest tronson este deschisa circulatiei sectiunea Campia Turzii - Gilau, din 2009-2010). Astfel, la inceputul lui 2015 au fost selectati constructorii si semnate contractele pentru toate loturile sectiunii ramase de realizat pe acest tronson, respectiv Campia Turzii - Targu Mures; ca de obicei, insa, lucrurile avanseaza greu din cauza birocratiei. Termenul de deschidere este 2016.

Si pe ultimul tronson al A3, Gilau - Bors, lucrurile au avansat oarecum. La inceputul anului a fost lansata o licitatie pentru portiunea Nadasel - Mihaiesti, dar nu au mai aparut noutati ulterioare; termenul de deschidere ar putea fi 2016. Ulterior a fost semnat un contract pentru finalizarea lucrarilor pe portiunea Suplacu de Barcau - Bors, cu termen estimat de finalizare in 2017; insa lucrurile s-au cam blocat ca urmare a unor neintelegeri intre membrii consortiului castigator. De asemenea, continua lucrarile pe sectiunea Gilau - Nadasel, cu termen de deschidere in 2016.

ALTE AUTOSTRAZI

Toate cele patru loturi ale Autostrazii A10 (Sebes - Turda) raman in lucru, iar lucrarile avansaeaza; termenul estimat de deschidere este iunie 2016. Si in acest caz problemele birocratice pun probleme constructorilor si intarzie lucrarile.

Autostrazile A2 (Bucuresti - Constanta) si A4 (Centura Constanta) raman in continuare deschise integral. Pe Autostrada A6 (Lugoj - Calafat), singura portiune deschisa circulatiei este Balint - Centura Lugoj (11 kilometri) deschisa in decembrie 2013; conform stirilor disponibile, exista perspective reduse de extindere a acesteia. Pe autostrada A11 (Arad - Oradea), singura portiune deschisa sunt 3,5 kilometri intre Arad si DN7; nu au aparut alte noutati pentru acest traseu.

Alte proiecte de autostrazi au ramas, ca de obicei, doar la stadiul de proiect, incluse in diverse master plan-uri si alte strategii pentru viitor; pentru unele din acestea s-au semnat contracte de revizuire a studiilor de fezabilitate, dar stirile pe aceasta tema sunt putine. Conform ultimelor estimari disponibile, alte autostrazi in afara celor amintite deja in acest articol ar putea fi luate in calcul de-abia dupa 2022; pana atunci fondurile disponibile urmeaza a fi folosite pentru finantarea proiectelor aflate deja in lucru.

Vesnica speranta Targu Mures - Iasi a fost intens discutata si in 2015, fara vreun rezultat concret; constructia ar putea incepe abia in 2021. Autostrada Craiova - Pitesti, o alta tentativa de proiect in regim parteneriat public-privat, nu a demarat nici in 2015.

In 2015 a fost semnat un contract pentru centura orasului Bacau, care se suprapune pe o portiune cu traseul viitoarei autostrazi A7; insa aceasta centura nu va fi realizata in regim de autostrada, cel putin in prima etapa.

Pentru concluziile analizei, vedeti raportul integral pe site-ul prietenilor de la 130km.ro

Pentru a vedea starea tuturor drumurilor din Romania, vedeti harta realizata de peundemerg.ro

Si daca aveti drum prin tara si vreti sa stiti in timp real care este cea mai buna ruta pe care sa mergeti, folositi cu incredere o aplicatie GPS de pe telefon.Ce face VeziCatFace.ro?

Te ajuta sa cumperi si sa vinzi masini second hand, oferindu-ti acces la calculatorul de pret corect, review-uri auto ...

afla mai multe

Cum ma ajutati sa cumpar o masina second hand?

Ne spui ce masina iti doresti, iar noi trimitem cererea ta catre dealerii nostri de incredere. Acestia iti vor face o oferta, iar daca iti place, incepeti o negociere anonima pe site.

afla mai multe

Acest site foloseste cookie-uri. Continuarea navigarii inseamna acceptarea lor.
Prin utilizarea seviciilor noastre, sunteti de acord cu: 1. colectarea si prelucrarea datelor d-voastra cu caracter personal si 2. folosirea de cookies. Aflati mai multe.