Feedback

Vrem sa stim ce parere ai despre VeziCatFace. Asteptam sa ne lasi gandurile tale mai jos!

Trimite  

Cu cat creste pretul unei masini second daca dau km inapoi?

24 Iulie 2014 • Articol scris de: VeziCatFace, in categoria: Studii si analize auto

kilometraj pe bord

Stii cat de mult castiga in plus la pret vanzatorii de masini second hand care dau kilometri inapoi? Iti spunem noi: 430 euro peste medie la 50.000 km dati inapoi si 760 euro la 100.000 km dati inapoi.

Romanii importa anual peste 100.000 de masini second hand. Dar sa zicem 100.000 ca sa fie mai simplu. Ei bine, dintre acestea noi estimam ca cel putin 50% au kilometrajul dat inapoi. Facand un calcul relativ simplu, rezulta ca la un volum de circa 50.000 de masini si o ajustare medie de 50.000 km, romanii platesc pe frauda de kilometraj nu mai putin de 20 milioane de euro.

Si asta luand in calcul un volum de doar 100.000 de masini second hand importate si o valoare medie de doar 50.000 de km dati inapoi. 

Un exemplu concret este situatia masinilor second hand aduse din Germania. In conditii corecte, importul auto second hand de la nemti nu ar fi profitabil, dar daca dai KM inapoi sau fentezi TVA-ul, situatia se schimba.

Frauda kilometrajului auto depaseste 50 de milioane de euro anual

Modificarea medie a kilometrajului nu este insa de doar 50.000 km. O aproximare mai aproape de realitate ar fi undeva la 100.000 de km, fapt ce ar insemna ca valoarea totala a fraudei este de 38 milioane de euro (50.000 masini x 760 euro). Raportat la nivel anual, costul total al acestei fraude depaseste cel mai probabil 50 milioane de euro.

Una dintre cele mai des intalnite modificari de pe piata se realizeaza la masinile cu rulaje reale de circa 200.000 de km. Acestea sunt modificate astfel incat rulajul sa nu depaseasca pragul psihologic de 100.000 de km. In functie de model, o astfel de practica poate mari pretul cu valori intre 600 si 2000 de euro.

Romanii cumpara masini noi dupa anul de fabricatie, dar vechi dupa rulajul real

Comparatie pret Volkswagen GolfIn urma unei analize realizate la nivelul masinilor second hand fabricate dupa anul 2000 si aflate la vanzare in Romania, a reiesit faptul ca dupa 3 ani de utilizare, rulajul mediu este de 101.676 km. Dupa inca 2 ani, acesta creste pana la 127.043 km, urmand ca in 10 ani sa atinga 159.927 km.

In functie de combustibil, rulajul poate diferi considerabil. Astfel, daca rulajul mediu pe 3 ani al unei masini pe benzina este de 50.553 km, o masina similara, dar pe diesel va parcurge un nr. de kilometri mai mult decat dublu, si anume 110.019 km. Dupa 10 ani, diferenta in valori absolute ramane relativ la fel, masina diesel avand un rulaj mediu de 180.981 de km, iar cea pe benzina de 129.507 km.

Desi, majoritatea ajustarilor de kilometraj se fac fata de medie, exista destul de multe cazuri in care vanzatorii “forteaza” si scad kilometrajul mai mult decat media. Spre exemplu, 15% dintre masinile diesel second hand cu varsta de 10 ani, au un rulaj mai mic cu cel putin 50.000 de km fata de medie. Aceste cazuri sunt cel mai usor de identificat de catre cumparatori.

 

Grafic kilometraj Volkswagen Golf diesel

 

Exista trei tipuri de masini: 1. cu km reali; 2. cu un nr. mediu de km dati inapoi; 3. cu foarte multi km dati inapoi

In graficul de mai sus sunt reprezentate rulajele a 1.048 de anunturi de vanzare pentru Volkswagen Golf, motor diesel. Linia verde reprezinta rulajul mediu, iar linia rosie, limita inferioara pana la care se poate considera ca rulajul poate fi de incredere (calcul statistic). In cazul acestui model, 14% dintre anunturile de vanzare prezinta un rulaj sub limita pragului de incredere, motiv pentru care, inainte de a cumpara masina este nevoie de o verificare amanuntita.

Acest prag de incredere insa, poate evidentia doar acele masini care sunt semnificativ diferite fata de nivelul pietei. Procentul de cel putin 50% al masinilor cu rulaj modificat este indeajuns de mare pentru a modifica curba rulajelor medii, motiv pentru care este necesar sa ne raportam la linia neagra, cea care descrie evolutia rulajului real (calculat statistic). In cazul Volkswagen-ului de mai sus, la nivelul anului 2005, kilometrajul mediu este de 187.780 de km, pe cand rulajul real este de 226.891 de km, cu circa 40.000 de km mai mult.

cumpara masina corect

Daca vrei sa iti cumperi o masina in perioada urmatoare, acceseaza sectiunea Cumpara masina si adauga si tu gratuit o cerere.

Vei primi oferte foarte bune doar de la vanzatori recomandati de fosti cumparatori si verificati de noi.Ce face VeziCatFace.ro?

Te ajuta sa cumperi si sa vinzi masini second hand, oferindu-ti acces la calculatorul de pret corect, review-uri auto ...

afla mai multe

Cum ma ajutati sa cumpar o masina second hand?

Ne spui ce masina iti doresti, iar noi trimitem cererea ta catre dealerii nostri de incredere. Acestia iti vor face o oferta, iar daca iti place, incepeti o negociere anonima pe site.

afla mai multe

Acest site foloseste cookie-uri. Continuarea navigarii inseamna acceptarea lor.
Prin utilizarea seviciilor noastre, sunteti de acord cu: 1. colectarea si prelucrarea datelor d-voastra cu caracter personal si 2. folosirea de cookies. Aflati mai multe.