Feedback

Vrem sa stim ce parere ai despre VeziCatFace. Asteptam sa ne lasi gandurile tale mai jos!

Trimite  

Cel putin 25% din masinile second hand sunt vandute de samsari

28 Mai 2015 • Articol scris de: VeziCatFace, in categoria: Studii si analize auto

Un studiu VeziCatFace.ro realizat pe o baza de 100.000 de anunturi de vanzare pentru masini second hand a aratat ca 71% dintre cei care posteaza anunturi sunt vanzatori privati, care vand cel mai probabil propria masina. Anunturile acestora insa, reprezinta doar 37% din total, restul apartinand dealerilor si samsarilor.

44% din anunturi sunt postate de dealeri si samsari

tabel principalCele mai multe anunturi de vanzare sunt postate de catre cei care vand cel putin 3 masini pe an, categorie care nu insumeaza mai mult de 10% din total vanzatori unici. Aici intra atat dealerii, cat si samsarii. Intr-un an, anunturile postate de catre acestia reprezinta 44% din totalul ofertelor de pe piata (20% dealeri / 24% samsari).

Oferta de anunturi a celor care vand cel putin 3 masini anual se imparte in 55% samsari si 45% dealeri. Samsari au fost considerati cei pentru care s-au gasit cel putin trei anunturi de vanzare unice intr-un an, fara a fi dealer autorizat. Cu toate acestea insa, numarul samsarilor ar putea fi mai mare, avand in vedere faptul ca acestia pot posta anunturi de pe diferite conturi.

Topul marcilor vandute de privati vs. samsari vs. dealeri

Volkswagen si Opel sunt cele mai populare marci din anunturile de masini second hand din Romania, indiferent de tipul de vanzator. Totusi, la nivel comparativ, samsarii prefera un pic mai mult modelele Volkswagen si Opel fata de privati (18.9% vs. 15.8%).

Daca raportat la nivelul anunturilor postate de catre cei care vand o singura masina pe an, Dacia insumeaza 6.1% din total anunturi, in cadrul ofertelor de la dealeri sau samsari, marca romaneasca nu intra nici macar in Top 10.

tabel

Topul modelelor vandute de privati vs. samsari vs. dealeri

Din nou, Volkswagen si Opel conduc lista preferintelor indiferent de tipul de vanzator, modelele Golf si Astra fiind cele mai vandute masini second hand din Romania. Pe locurile urmatoare insa, in functie de tipul de vanzator, ordinea se schimba.  

Astfel, daca in cazul masinilor vandute de privati, BMW Seria 5 nu intra in Top 10, in ofertele samsarilor, modelul german este pe locul 9 cu 2% din total oferte.

TABEL 2

Topul culorilor la masinile vandute de privati vs. samsari vs. dealeri

Aproape un sfert din masinile vandute de dealerii second hand sunt negre. Spre comparatie, doar 13.5% din masinile vandute de privati si 17.3% din masinile vandute de samsari au aceasta culoare. Cele mai intalnite culori la masinile samsarilor sunt argintiu (20.5%) si albastru (20%).

Tabel culori

Ce motor au masinile vandute de privati vs. samsari vs. dealeri?

Atat samsarii, cat si privatii vand in majoritate masini cu motoare intre 1401 si 2000 de cmc. Dealerii pe de alta parte, au un raport mai echilibrat din acest punct de vedere, avand o oferta relativ similara de masini cu motoare de 1001-1400 cmc (38%) si 1401-2000 cmc (36%).

Pe segmentul masinilor cu motoare de peste 3000 cmc., oferta privatilor si a samsarilor este de circa 1% pentru fiecare, pe cand in cazul dealerilor, procentul ajunge la 5%.

tabel capacitati

Analiza a fost realizata pe o baza de 100.000 de anunturi second hand culese intre Mai 2014 si Mai 2015.

Vrei sa verifici daca un vanzator este samsar sau nu? Daca da, atunci intra in sectiunea verifica vanzatorul de pe vezicatface.ro

Nu uita sa calculezi si pretul corect pentru masina ta.Ce face VeziCatFace.ro?

Te ajuta sa cumperi si sa vinzi masini second hand, oferindu-ti acces la calculatorul de pret corect, review-uri auto ...

afla mai multe

Cum ma ajutati sa cumpar o masina second hand?

Ne spui ce masina iti doresti, iar noi trimitem cererea ta catre dealerii nostri de incredere. Acestia iti vor face o oferta, iar daca iti place, incepeti o negociere anonima pe site.

afla mai multe

Acest site foloseste cookie-uri. Continuarea navigarii inseamna acceptarea lor.
Prin utilizarea seviciilor noastre, sunteti de acord cu: 1. colectarea si prelucrarea datelor d-voastra cu caracter personal si 2. folosirea de cookies. Aflati mai multe.