Feedback

Vrem sa stim ce parere ai despre VeziCatFace. Asteptam sa ne lasi gandurile tale mai jos!

Trimite  

Ce culori prefera romanii la masini? (Infografic)

12 Februarie 2014 • Articol scris de: VeziCatFace, in categoria: Studii si analize auto

Desi bleumarin/albastru este cea mai intalnita culoare la masinile din Romania, aceasta nu se regaseste in primele trei alegeri ale soferilor romani cand vine vorba despre culoarea pe care si-ar dori-o la viitoarea masina.

Ce culori prefera romanii la masini?

Culorile cel mai des intalnite la masinile din Romania sunt: bleumarin/albastru (22%), argintiu (18%), rosu/visiniu/grena (15%), bej/gri (13%), negru (12%) si alb (11%).

De cealalta parte, culorile cel mai putin intalnite sunt: verde (6%), galben (2%) si maro/cafeniu (1%).

Tinerii viseaza la masini negre

Pe categorii de varsta, tinerii sub 25 de ani detin intr-o proportie mai ridicata masini de culoare neagra decat persoanele de varsta mai inaintata. In acelasi timp, cei de peste 35 de ani conduc mai multe masini de culoare rosie decat soferii mai tineri.

Albastrul (plus nuante de albastru) reprezinta culoarea cel mai des intalnita la masinile romanilor indiferent de varsta acestora. Exista o singura categorie care face exceptie de la aceasta regula si anume cei cu varsta intre 45-55 ani. Acestia din urma prefera masinile arginitii.

Ce culori au masinile actuale ale romanilor versus ce culori si-ar dori pentru masina

La capitolul culori dorite pentru un viitor autoturism, ordinea preferintelor difera in functie de categoria analizata. Astfel, daca tinerii sub 35 de ani si-ar dori masini de culoare neagra, cei mai in varsta ar opta pentru masini argintii. Aceasta diferenta in preferinte poate fi explicata si prin valenta aspirationala pe care o are culoarea neagra asupra tinerilor. Pe masura ce cresc in varsta insa, acestia se calibreaza si ajung sa aleaga masina dupa criterii mai practice. Astfel, o masina de culoare neagra va deveni o alegere mai putin probabila odata cu inaintarea in varsta avand in vedere faptul ca o astfel de culoare presupune o intretinere mai dificila in comparatie cu o masina similara argintie sau bleumarin.

La nivel de venituri, cei care depasesc 7000 de lei lunar per gospodarie detin intr-o masura semnificativ mai mare masini de culoare neagra si bej/gri decat cei cu venituri intre 1600-1999 lei. Una dintre cauzele principale pentru aceasta diferenta este data de faptul ca majoritatea masinilor de culoare neagra sau bej/gri sunt marci premium, si deci, au un pret si un cost de intretinere mai ridicat.

Unul din doi romani si-ar dori o culoare diferita pentru viitoarea masina

Numarul ridicat al celor care cumpara masini second hand este vizibil intr-o anumita masura si in procentul ridicat (56%) al romanilor care isi doresc o alta culoare pentru viitoarea masina. Din cauza faptului ca si-au cumparat masina second hand, culoarea nu s-a aflat mereu printre criteriile determinante in alegerea autoturismului. Astfel, pretul, consumul, costului combustibilului si alte criterii in principal legate de buget au fost cele care au contat cel mai mult in luarea deciziei.

Daca la momentul actual, bleumarin/albastru este culoarea cel mai des intalnita pe drumurile patriei, la nivel de dorinta, romanii prefera argintiul (21%). Pe urmatoarele locuri in ordinea preferintelor se afla negru (20%), rosu/visiniu/grena (16%), bleumarin/albastru (15%), alb (12%) si bej/gri (9%).

Femeile prefera masinile rosii, barbatii pe cele argintii

Prin comparatie cu femeile, barbatii ar alege intr-o mai mare masura un autoturism de culoare argintie (22% barbatii vs. 17% femeile), bleumarin/albastra (16% barbatii vs. 11% femeile) sau bej/gri (10% barbatii vs. 6% femeile). La randul lor, femeile sunt mai atrase de culorile rosu/visiniu/grena (25% femeile vs. 14% barbatii) si verde (6% femeile vs. 2% barbatii).

Persoanele cu venituri mari au o inclinatie crescuta catre achizitia de masini noi, ceea ce le permite sa-si aleaga cu mai multa usurinta culoarea. In acelasi timp, negrul se regaseste intr-o proportie semnificativ mai mare in gama de culori a masinilor premium. Aceasta explica de ce persoanele cu venituri ridicate detin intr-o masura mai mare masini negre.

Venitul influenteaza si preferintele romanilor pentru o anumita culoare. Astfel, pe masura ce veniturile cresc, romanii prefera mai putin culori precum bleumarin/albastru sau argintiu si aleg in schimb culoarea neagra sau bej/gri.

Romanii din Banat isi doresc cel mai mult masini de culoare rosie

Prin comparatie cu locuitorii din restul tarii, bucurestenii isi doresc intr-o mai mare masura masini de culoare bleumarin/albastru si intr-o mai mica masura masini argintii sau albe. Punctual, culoarea

  • argintie este preferata de munteni (23%), ardeleni (22%), moldoveni (21%), bucuresteni (18%) si banateni (17%);
  • neagra este preferata de moldoveni (23%), ardeleni (22%), banateni (21%), bucuresteni (20%) si munteni (19%);
  • rosie/visinie/grena este preferata de banateni (21%), moldoveni (17%), bucuresteni (16%), munteni (15), ardeleni (14%);
  • bleumarin/albastra este preferata de bucuresteni (19%), ardeleni (16%), munteni (15%), moldoveni (14%) si banateni (12%);
  • alba este preferata de munteni (14%), moldoveni (12%), banateni (11%), ardeleni (10%) si bucuresteni (9%);
  • bej/gri este preferata de bucuresteni (11%), banateni (10%), munteni (9%), moldoveni (8,5%) si ardeleni (8%);

VeziCatFace este un site de consultanta auto lansat in septembrie 2012. Printre serviciile oferite se numara Pretul Corect, Comparatiile auto, Costul Total si Rating-urile specializate.

Infografic - Ce culori prefera romanii la masini?Ce face VeziCatFace.ro?

Te ajuta sa cumperi si sa vinzi masini second hand, oferindu-ti acces la calculatorul de pret corect, review-uri auto ...

afla mai multe

Cum ma ajutati sa cumpar o masina second hand?

Ne spui ce masina iti doresti, iar noi trimitem cererea ta catre dealerii nostri de incredere. Acestia iti vor face o oferta, iar daca iti place, incepeti o negociere anonima pe site.

afla mai multe

Acest site foloseste cookie-uri. Continuarea navigarii inseamna acceptarea lor.
Prin utilizarea seviciilor noastre, sunteti de acord cu: 1. colectarea si prelucrarea datelor d-voastra cu caracter personal si 2. folosirea de cookies. Aflati mai multe.