Feedback

Vrem sa stim ce parere ai despre VeziCatFace. Asteptam sa ne lasi gandurile tale mai jos!

Trimite  

Cat costa asigurarea RCA pentru masina ta?

06 Decembrie 2015 • Articol scris de: VeziCatFace, in categoria: Studii si analize auto

cat costa asigurarea

In contextul ultimelor stiri care anunta o majorare a tarifelor pentru asigurarile RCA de la inceputul anului viitor, ne-am gandit sa facem o analiza asupra nivelului tarifelor RCA din prezent pentru a putea urmari mai apoi evolutia acestora.

Pentru aceasta am derulat mai multe simulari folosind calculatorul de asigurari RCA. Tariful unei asigurari RCA depinde foarte mult de varsta proprietarului, dar si de locatia acestuia.

In consecinta, simularile noastre au luat in calcul doua varste: 27 de ani si 46 de ani si doua locatii: Sibiu si Bucuresti.

1. Cat costa asigurarea RCA pentru un Volkswagen Golf? Proprietar: Barbat, Bonus Malus: B0

Infografic RCA Volkswagen Golf

In infograficul de mai sus am afisat toate ofertele de asigurari RCA pe care le-am primit de la companiile de asigurari de pe piata. Asa cum era de asteptat, tarifele pentru tinerii de 27 de ani sunt mai mari in medie cu 400-500 lei decat cele pentru soferii de 46 de ani.

Aceasta diferenta este explicata de probabilitatea mai mare a tinerilor de a fi implicati in evenimente rutiere. De altfel, acesta este si motivul pentru care bucurestenii platesc mai mult pe asigurarea auto. Sansa ca acestia sa fie parte a unui accident este mai ridicata decat a celor din Sibiu.

Atentie, dupa decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara, pretul unei asigurari RCA nu mai poate fi negociat. Tarife RCA sunt la fel, indiferent ca vrei sa cumperi de la asigurator, de la broker sau online.

Cum ar arata insa preturile pentru asigurarile RCA daca s-ar scumpi cu 20% de la inceputul lui 2016?

Infografic RCA Volkswagen Golf 20

O scumpire a tarifelor RCA cu 20% de la inceputul lui 2016 ar afecta cel mai mult tinerii din orasele mari, mai ales pe cei din Bucuresti. Motivul este lesne de inteles: 20% dintr-un pret mare este mai mult decat 20% dintr-un pret mic. In acest sens, daca e sa fie scumpire, macar sa fie una ponderata sau in valori absolute.

* Calculul nostru a luat in considerare o scumpire de 20%, dar exista surse care vorbesc de scumpiri mult mai mari.

2. Cat costa asigurarea RCA pentru o Dacia Duster? Proprietar: Barbat, Bonus Malus: B0

Infografic RCA Dacia Duster

Desi Duster-ul este o masina mai scumpa decat Volkswagen-ul Golf de mai sus, asigurarea RCA este mai ieftina. Asta se intampla si pentru ca motorul Duster-ului este mai mic decat cel al Golf-ului (1.5<1.9).

Cum ar arata ofertele de asigurare RCA pentru Dacia Duster dupa o scumpire de 20%?

Infografic RCA Dacia Duster

Comparativ, proprietarii de Dacia Duster vor fi un pic mai putin afectati de aceasta scumpire fata de cei care detin un Volkswagen Golf asemeni celui de mai sus. Din nou, cei mai afectati raman tinerii din marile orase.

* Calculul nostru a luat in considerare o scumpire de 20%, dar exista surse care vorbesc de scumpiri mult mai mari.

Ambele simulari de mai sus au luat in calcul clasa B0 de Bonus/Malus. Ce se intampla insa cu pretul asigurarii RCA in cazul unei daune?

Cum se modifica pretul asigurarii RCA dupa un accident?

Simulare pornind de la B0.

bonus malus rca simulare

coeficienti bonus malus

Sursa: asigurareamasinilor.ro

Sistemul Bonus / Malus ii premiaza pe acei soferi care nu au daune in trafic si ii penalizeaza pe cei care sunt mai putin "norocosi". Odata cu fiecare an care trece fara nicio dauna inregistrata, sistemul Bonus / Malus te premiaza, iar pretul pe care il platesti pentru RCA scade.

Sa luam un exemplu: presupunem ca timp de 7 ani de zile nu ai avut nicio dauna. In acest caz clasa ta de Bonus / Malus ar trebui sa fie B14. Asta inseamna ca tariful RCA pentru tine se calculeaza luand in considerare un coeficient de 50%. Altfel spus, platesti jumatate din pretul normal.

Daca apoi, ai ghinionul sa ai trei daune intr-un singur an, clasa ta de Bonus / Malus va fi B4 incepand cu anul urmator. Conform cu tabelul de mai jos, asta inseamna ca nu vei mai plati 50% din pretul normal, ci 82%. La un pret normal de 1000 lei, inseamna ca pana acum ai platit 500 lei, iar dupa cele trei daune vei plati 820 lei.

aplicare bonus malus in functie de numarul de daune

Sursa: asigurareamasinilor.ro

Vezi tot ce trebuie sa stii despre asigurarile RCA.

asigurare rcaCe face VeziCatFace.ro?

Te ajuta sa cumperi si sa vinzi masini second hand, oferindu-ti acces la calculatorul de pret corect, review-uri auto ...

afla mai multe

Cum ma ajutati sa cumpar o masina second hand?

Ne spui ce masina iti doresti, iar noi trimitem cererea ta catre dealerii nostri de incredere. Acestia iti vor face o oferta, iar daca iti place, incepeti o negociere anonima pe site.

afla mai multe

Acest site foloseste cookie-uri. Continuarea navigarii inseamna acceptarea lor.
Prin utilizarea seviciilor noastre, sunteti de acord cu: 1. colectarea si prelucrarea datelor d-voastra cu caracter personal si 2. folosirea de cookies. Aflati mai multe.