Am avut un accident. Cum pot repara masina cat mai repede?
Anual in Romania se petrec mii de accidente auto. In urma acestora, proprietarii masinilor ajung sa petreaca enorm de mult timp incercand sa isi autovehiculele, indiferent de vina.
Alex, un cititor VeziCatFace.ro este un astfel de proprietar care ne-a cerut astazi ajutorul:
Motivul pentru care va scriu acest mesaj este pentru ca sunt intr-un impas si informatiile gasite pe internet fie sunt insuficiente, fie outdated. Recent am fost implicat intr-un accident rutier, intr-o localitate, fara victime. In urma constatarii celor de la Politie (cealalta parte implicata in accident nu a vrut sa rezolvam initial prin procedura de constatare amiabila), s-a stabilit ca cealalta parte (celalalt sofer) a fost vinovat de producerea accidentului.
Momentul de groaza incepe abia acum pt mine, pagubit, care am o avarie destul de grava la masina (partea frontala a masinii-de la elemente decorative, bara, aripi, radiatoare, probabil motor), iar inspectorul de daune de la asiguratorul ******* (asiguratorul lui) "se misca" foarte greu. Accidentul a avut loc acum 3 saptamani, iar pana in acest moment, am reusit doar sa il aduc pe inspector sa-mi faca o prima constatare a pagubelor, urmand ca, dupa spusele lui, sa existe si a 2-a evaluare in fct de costurile de reparatie ce rezulta dupa prima evaluare.
Intrebare 1: cum pot accelera procesul?
Raspuns VeziCatFace.ro: dintr-o experienta avuta relativ recent (in septembrie) de catre un coleg de-al nostru, iti putem spune ca lucrurile s-au miscat relativ repede in prima faza, inspectorul evaluand masina la doua zile dupa eveniment. Problema a aparut dupa aia, cand cei care au evaluat dosarul au dat culpa comuna, desi unul dintre soferi si-a recunoscut culpa.
In cele din urma, dupa mai multe schimburi de mail-uri situatia s-a rezolvat, dar nicidecum din prima, ci dupa un efort destul de intens.
Asadar, insista! Da telefoane si mail-uri intr-una ca altfel...
Intrebare 2: pot repara masina intr-un service autorizat, pe cheltuiala asigurarii celui implicat in accident? Daca da, cum se procedeaza legal?
Raspuns VeziCatFace.ro: Colegul nostru a primit de la inspector o lista cu service-uri agreate dintre care a putut sa aleaga unde merge pentru reparatie. In acelasi timp, i s-a spus ca daca nu este de acord cu niciunul dintre servce-urile agreate, poate repara masina in regim propriu.
In cele din urma, decizia a fost de a repara masina intr-un service agreat. Astfel, dupa decizia finala care a stabilit vinovatul, service-ul a chemat masina in service, a emis un deviz pentru reparatii, iar apoi s-a apucat de treaba, urmand ca banii sa si-i recupereze de la asiguratorul celui vinovat.
In concluzie, dupa un accident daca se constata ca esti indreptatit sa primesti despagubiri, ai dreptul prin lege sa alegi unde si cum vrei sa repari masina: fie la service-urile agreate de asiguratori, fie in regim propriu.
Intrebare 3: daca aleg un service care lucreaza cu asiguratorul (*******) si nu sunt multumit de calitatea lucrarii, cum pot proceda legal pt. refacere lucrare/ alte probleme care mai apar?
Raspuns VeziCatFace.ro: Sincer, nu stim ce raspuns sa iti dam aici, dar asteptam pareri mai avizate de la cititorii nostri.
UPDATE: Valentin Manole, un utilizator VeziCatFace.ro ne-a oferit cateva lamuriri:
"Indiferent unde iti repari masina, NU o predai fara proces-verbal privind starea de fapt si NU o receptionezi daca nu esti multumit de lucrare.
Treaba asiguratorului care agreaza service-ul se limiteaza la partea de evaluare si decontare a valorii. Partea tehnica tine exclusiv de service. Legal, pentru refacerea lucrari te adresezi institutiilor cu drept de verificare asupra unitatilor de service auto, gen ANPC sau RAR.
Daca esti pagubit in trafic, asigurarea RCA te despagubeste in 2 moduri : pe baza de deviz/ facturi service autorizat RAR sau in regie proprie. Dpdv al asiguratorului sunt 2 tipuri de service-uri : autorizate RAR si autorizate RAR agreate de asigurator cu decontare directa.
Recomandarea este sa alegi mereu un service autorizat RAR care are conventie de decontare directa. Daca alegi un service autorizat RAR depui documentele care atesta reparatia la asigurator impreuna cu cererea de despagubire si astepti incasarea despagubirii(legal ar trb sa dureze 10 zile, in practica dureaza mult mai mult).
Pentru a grabi procesul de despagubire e putin mai complicat. In primul rand, pe viitor poti instala aplicatia daune.expert( nu costa foarte mult, vezi pe site-ul lor cum poti achizitiona). Apoi, daca ai mers la un service partener cu decontarea directa nici nu ar trebui sa sti cand se face reconstatarea si procesul nu ar trebui sa dureze foarte mult, dar pentru un pagubit timpul trece mult mai greu.
Din pacate, daca ai mers la un service nepartener lucrurile sunt mai complicate si necesita implicarea ta(poate te ajuta brokerul tau cu o relatie la compania celui vinovat). Practic, trebuie sa incepi o comunicare in scris ( prin telefon rezolvi mai greu ). Trimiti e e-mail (catre inspector daune + seful lui + adresa oficiala companie asigurari) solicitare reconstatare + recomandari service, apoi daci revenire din 2 in 2 zile pana se rezolva. Dupa termini cu reconstatarea repeti acelasi procedeu pentru accept intrare in reparatie si pentru accept de plata."
Daca aveti si alte completari care il pot ajuta pe Alex, scrieti va rugam in rubrica de comentarii de mai jos.
Vezi si ce trebuie sa faci cand esti implicat intr-un accident auto.
Citeste si alte articole similare
Calculatorul VeziCatFace iti spune pretul corect al masinilor second hand din Romania A vandut o masina cu 217.000 km, iar dupa 3 zile a gasit-o la vanzare cu 57.000 kmCUM TE AJUTA VEZICATFACE?
TU STII PRETUL CORECT AL MASINII TALE SECOND HAND?
Si afla istoricul masinii