Feedback

Vrem sa stim ce parere ai despre VeziCatFace. Asteptam sa ne lasi gandurile tale mai jos!

Trimite  

Topul masinilor de familie second hand pe care le poti cumpara din Romania

31 Mai 2016 • Articol scris de: VeziCatFace, in categoria: Sfaturi auto

care este cea mai buna masina de familie

Cumpararea unei masini second hand pentru familia ta este un proces dificil si destul de stresant (vezi aici). Oferta de masini din care ai de ales este foarte variata, de la break-uri la SUV-uri si de la monovolume la crossovere. In plus, dupa ce te decizi asupra tipului de masina, trebuie sa alegi si un brand auto, un motor, un nivel de echipare etc. Si colac peste pupaza, mai trebuie ca masina aleasa sa se incadreze si in bugetul de care dispui.

Din acest motiv, am zis sa te ajutam putin si am facut urmatoarea selectie de masini de familie, care speram sa te ajute sa alegi mai usor ce este potrivit pentru tine.

*Pentru ca masinile din analiza sa fie cat mai comparabile, am convenit (cu cateva exceptii) sa analizam doar masini fabricate in 2011.

Daca vrei un SUV ca masina de familie, poti alege dintre:

suv-uri de familie

1. Dacia Duster (Buget: ~9.000 euro). 

Daca ai vreo 8 - 9.000 euro si vrei sa cumperi un SUV mai mult decat decent pentru familia ta, Duster este o idee chiar buna. Consumul este bun, fiabilitatea OK, costurile de intretinere sunt mici, iar valoarea pe termen lung este mai buna decat a multor contracandidate.

dacia duster second hand

Ca minus principal ar fi siguranta, care nu este la nivelul altor SUV-uri, asa ca daca tii neaparat sa ai o masina cu 5 stele EuroNCAP, Duster-ul nu e alegerea potrivita pentru tine.(vezi evaluarea completa)

2. Renault Koleos (Buget: ~11.000 euro).

In 2008, ADAC din Germania a oferit acestui SUV de la Renault, 5 stele la capitolul siguranta. In afara de acest plus, masina este undeva la mijloc din punctul de vedere al celorlalte componente analizate de VeziCatFace: fiabilitate, costuri de intretinere, consum si valoare pe termen lung. Incepand cu cel de-al treilea trimestru din 2016, Renault va incepe vanzarea noii generatii de Koleos, care se spera a fi una mai de succes.

Spunem asta pentru ca in Marea Britanie de exemplu, vanzarile Koleos au fost oprite in 2010 din cauza volumului foarte mic: 2600 de masini.

renault koleos

Vezi evaluarea completa.

3. Nissan X-Trail (Buget: ~12.000 euro)

Spre deosebire de Duster, la X-Trail sigur nu te poti plange de siguranta. In schimb, din ce am putut observa de-a lungul timpului, acest SUV nu isi pastreaza tocmai bine valoarea in timp, comparandu-l cu alte modele din clasa sa.

nissan x-trail 2011

Din punctul de vedere al costului total pe 5 ani, datele noastre arata ca un X-Trail va avea niste costuri de circa 15.400 euro, incluzand aici si deprecierea. Spre exemplu, doar reparatiile si reviziile vor costa aproape 2000 euro in acest interval.

Masina este considerata un fel de crossover mai mare, dar noi am trecut-o la SUV-uri din cauza marimii. Vezi evaluarea completa.

4. Kia Sportage (Buget: ~13.000 euro)

La testarea modelului din 2010 de catre cei de la EuroNCAP, Sportage a obtinut cel mai bun punctaj si a fost declarat cel mai sigur model din clasa sa. Comparativ cu X-Trail-ul, costurile estimate pentru reparatie si revizii in 5 ani sunt mai mari la Sportage. Cel putin asta a reiesit din studiul nostru realizat pe circa 40.000 de soferi din Romania.

kia sportage (copyright)

Un capitol la care acest SUV pare a sta foarte bine este valoarea pe termen lung. Astfel, Sportage-ul a obtinut un punctaj de 4 stele din maximum 5 posibile. Vezi evaluarea completa.

Copyright imagine: S 400 HYBRID

5. Volvo XC 90 (Buget: ~18.500 euro)

Cand vine vorba despre automobile, siguranta are adesea un sinonim printre branduri, iar acesta este Volvo. SUV-ul XC 90 este un exemplu in acest sens, modelul avand desigur, 5 stele EuroNCAP. Productia acestei masini a fost oprita in 2014, asa ca singura ta sansa de a-l cumpara este daca te orientezi inspre o varianta second hand.

volvo xc90

Ca minus, consumul nu pare a fi un avantaj pentru aceasta masina. De asemenea, si costul intretinerii este unul destul de ridicat, de peste 2500 euro in 5 ani pentru reparatii si revizii. Vezi evaluarea completa.

Copyright imagine: S 400 HYBRID

Vezi ce trebuie sa stii inainte sa alegi o masina de familie?

6. Volkswagen Touareg (Buget: ~24.000 euro)

Touareg-ul a fost si va ramane un SUV cu capabilitati foarte bune si de off-road. Masina este robusta si sigura, iar in plus are si un consum relativ bun pentru clasa sa.

volkswagen touareg

Astfel, daca vrei un SUV puternic, sigur si cu inclinatii inspre premium, Touareg este o optiune. Vezi evaluarea completa.

Copyright imagine: Thomas Doerfer

7. BMW X5 (Buget: ~25.000 euro)

In anul 2011, acest model a fost al treilea cel mai bine vandut BMW dupa Seria 3 si Seria 5. Fiind vorba despre o marca premium, comparatiile cu modelele anterioare nu sunt neaparat relevante, asa ca nu vom face nicio mentiune in acest sens.

Din punctul de vedere al unei familii, aceasta masina poate fi o varianta, dispunand de un spatiu interior generos, siguranta crescuta, fiabilitate si o calitate superioara a materialelor.

BMW X5

Bugetul de mai sus este pentru un motor de 3 litri si 245 CP. Daca vrei ceva mai puternic, va trebui sa iti maresti si bugetul in consecinta. Cu toate acestea insa, pentru o masina de familie motorizarea mai mica este probabil suficienta. Vezi evaluarea completa.

Copyright imagine: S 400 HYBRID

8. Toyota Land Cruiser (Buget: ~27.000 euro)

Land Cruiser-ul este oToyota, iar asta inseamna ca masina ar trebui sa stea bine la capitolul fiabilitate, si chiar asa se intampla. In acelasi timp insa, SUV-ul japonez primeste punctaj maxim din partea noastra si la capitolul siguranta si valoare pe termen lung.

Toyota Land Cruiser

Si pentru ca nicio masina nu este perfecta, trebuie sa spunem despre Land Cruiser ca ar putea sa isi imbunatateasca putin eficienta la consumul de combustibil, capitol la care primeste doar 3 stele din maximul de 5 posibile din partea noastra. 

Vezi evaluarea completa.

Copyright imagine: Luftfahrrad

Daca vrei sa cumperi un SUV pentru familia ta, pune o cerere pe VeziCatFace si negociaza pentru cele mai bune oferte.

Daca vrei un Crossover de familie, poti alege dintre:

1. Peugeot 3008 (Buget: ~9.500 euro)

3008 este un model care iese in evidenta, asta din cauza design-ului sau. Desigur, se poate sa iti placa, se poata sa nu, gusturile sunt subiective. Una peste alta, revista "What Car" din Marea Britanie i-a oferit acestui model premiul "Masina anului" in 2010, asa ca fani sigur are.

Este un model cu 5 stele EuroNCAP si o eficienta buna a combustibilului. Nu este cea mai ieftin de intretinut masina si nici deprecierea nu este nemaipomenita, dar daca vrei o masina cu un aspect cool pentru familia ta, 3008-ul e o alegere potrivita.

peugeot 3008

Vezi evaluarea completa.

Copyright imagine: M 93

2. Mitsubishi ASX (Buget: ~13.000 euro)

Numele de ASX este un acronim pentru Active Sports Crossover. Pentru aceasta analiza, ne-am uitat la modelul diesel cu motor de 1.8 litri fabricat in 2011. Rating-ul total calculat de VeziCatFace este de 3.5 stele din maxim 5 posibile, cu punctajul de la siguranta fiind cel mai ridicat: 5/5.

ASX-ul este o masina japoneza, destul de fiabila, dar cu costuri putin mai ridicate de intretinere in comparatie cu media.

mitsubishi asx

Vezi evaluarea completa.

Copyright imagine: M 93

3. Ford Kuga (Buget: ~13.500 euro)

Raspunsul Ford la trendul ultimilor ani, crossoverele, a fost Kuga, un model fabricat la uzina din Saarlouis, Germania. In analiza noastra, ne-am uitat la versiunea facelift lansata inspre finalul lui 2010. Daca vrei sa iti cumperi un astfel de model, ar trebui sa iti bugetezi vreo 13.000 euro, depinde de nivelul de echipare, starea masinii sau tipul de vanzator. Daca vrei sa cumperi o masina de la dealer cu garantie, istoric verificat si asa mai departe, pretul va fi putin mai ridicat, desigur.

Kuga este o masina cu un nivel bun de siguranta pentru pasageri si o eficienta OK a consumului de combustibil. Probabil, daca iti place Ford, o sa iti placa si Kuga.

Ford Kuga

Cat despre costurile de intretinere, rezultatele studiilor noastre plaseaza Kuga undeva peste media din clasa sa, obtinand 3 stele din 5 si avand un cost total cu reparatiile si reviziile pe 5 ani estimat la 1.705 euro.

Vezi evaluarea completa.

Copyright imagine: S 400 HYBRID

4. Volkswagen Tiguan (Buget: ~13.500 euro)

Lansat in 2007, Tiguan s-a vandut in peste 700.000 de exemplare pana in 2011 (global). In aceasta analiza noi ne-am uitat la varianta pre-facelift din 2011 cu motorul diesel de 2 litri si 140 CP.

Per total, i-am acordat un rating de 3.5 din 5, cu maximul pentru siguranta, capitol la care a obtinut 5 stele din partea EuroNCAP. La un calcul pe 5 ani, luand in considerare un rulaj anual de 15.000 km dintre care 85% in urban, acest model ar avea costuri pentru combustibil in valoare de doar 5.000 euro.

Tiguan sta bine si la capitolul intretinere, unde din studiile noastre, tot pe un interval de 5 ani, costurile cu reparatiile si reviziile ar fi in medie de 2.169 euro, o suma decenta pentru un crossover. 

Volkswagen Tiguan

Daca te gandesti sa vinzi masina peste 5 ani, afla ca nu o sa pierzi foarte mult in comparatie cu alte modele, Tiguan-ul pastrandu-si bine valoarea in timp. Vezi evaluarea completa.

Copyright imagine: Spurzem

5. BMW X1 (Buget: ~14.500 euro)

Lansat la sfarsitul lui 2009, X1 s-a vandut pana in Septembrie 2013 intr-un numar de peste 500.000 de bucati. Mai putin decat Tiguan-ul, dar vorbim totusi despre o masina premium. Asta spune destul de multe despre succesul X1, dar si despre marketing-ul BMW.

Fiind un model premium, de la X1 te poti astepta la un nivel al confortului mai ridicat fata de crossoverele de dinainte, dar si la un nivel de echipare mai bogat. Rating-ul nostru insa, nu include si astfel de aspecte, asa ca per total, punctajul este similar: 3.5 puncte. X1 primeste si el maxim pentru siguranta, 5/5.

bmw x1

Vezi evaluarea completa.

Copyright imagine: M 93

6. Volvo XC 60 (Buget: ~16.000 euro)

Acest crossover produs incepand cu 2009 este cel mai bine vandut model suedez. Fiind vorba de un Volvo, calitatea principala a acestui model, mai ales avand in vedere subiectul acestei analize este siguranta. XC 60 exceleaza la acest capitol, unde in 2008 a primit 5 stele din partea EuroNCAP. Asta dupa o serie de teste la care a obtinut cele mai bune punctaje.

XC 60 are o gramada de sisteme si optiuni disponibile care imbunatatesc nivelul de siguranta al acestei masini. Un exemplu este "City Safety", o functie dezvoltata pentru mersul prin oras cu viteze de pana in 30 km/ora, care are rolul de a pregati masina pentru franare sau de a frana automat in momentul in care o coliziune este iminenta.

VOLVO xc60

Vrei siguranta si vrei crossover? Daca da, atunci nu prea poti sa nu iei in calcul si acest model. Vezi evaluarea completa.

Copyright imagine: M 93

7. Mercedes-Benz GLK (Buget: ~18.500 euro)

Daca ai vreo 18-19.000 euro si vrei un crossover premium, atunci GLK este o optiune. Masina are un rating VeziCatFace de 4 stele din maximul 5 posibile, iar atuurile sale sunt: siguranta, consumul si valoarea pe termen lung.

Spre deosebire de alte modele analizate, GLK-ul pare a-si pastra destul de bine valoarea in timp, iar asta poate fi un avantaj destul de important pe termen lung.

Mercedes-Benz GLK

Asta mai ales in conditiile in care pretul masinii nu este tocmai mic. Desigur, trebuie sa si vrei sa vinzi masina, altfel, deprecierea nu te intereseaza. Vezi evaluarea completa.

Copyright imagine: M 93

8. Audi Q5 (Buget: ~20.000 euro)

Si daca despre GLK am spus ca isi pastreaza bine valoarea in timp, despre Q5 ar trebui sa iti spunem ca isi pastreaza foarte bine valoarea. De fapt, dintre crossovere, nu exista model care sa isi pastreze mai bine valoarea in timp decat Q5-ul.

Asta impreuna si cu punctajele bune de la fiabilitate, consum si siguranta, fac din acest model, cel mai bine clasat crossover de pe piata. Desigur, si pretul este pe masura, dar masina este clar ca are niste avantaje.

AUDI Q5

Vezi evaluarea completa.

Copyright imagine: M 93

Daca vrei sa cumperi un crossover pentru familia ta, pune o cerere pe VeziCatFace si negociaza pentru cele mai bune oferte.

Daca vrei un Monovolum pentru familia ta, poti alege dintre urmatoarele masini:

1. Ford C-MAX (Buget: ~6.500 euro)

Daca vrei un C-MAX diesel din 2010,varianta pre-facelift ai nevoie de circa 6-7.000 euro. De acesti bani, vei cumpara o masina cu un consum bun, un nivel de siguranta ridicat si fiabila. 

Pe de alta parte, s-ar putea ca la revanzare sa nu fii foarte fericit, masina avand o depreciere destul de puternica.

ford c-max

Practic, masina este un Focus mai spatios, numai bun pentru o masina de familie. Vezi evaluarea completa.

Copyright imagine: Thomas Doerfer

2. Seat Altea (Buget: ~7.000 euro)

Monovolumul spaniol s-a vandut destul de bine de-a lungul timpului, depasing asteptarile in chiar primul an de la lansare, cand au fost vandute peste 30.000 de exemplare.

De-a lungul timpului, Altea a primit mai multe premii, printre care si unele de design, cum este cel acordat de catre Centrul de Design Nordrhein Westfalen din (Germania) in 2005.

La capitolul siguranta, masina are 5 stele EuroNCAP, iar punctajul calculat de noi pentru fiabilitate este peste medie.

seat altea

Vezi evaluarea completa.

Copyright imagine: Thomas Doerfer

3. Opel Zafira (Buget: ~7.000 euro)

Zafira este un model cu vechime deja pe piata auto. Ajuns la cea de-a treia generatie, monovolumul Opel ramane o alegere potrivita pentru multi familisti europeni.

Cu un buget de vreo 7.000 euro poti incerca sa iti cumperi un model din 2010 cu motor diesel. Ca performante, nivelul de siguranta este ridicat, la fel si eficienta consumului.

opel zafira cpyright

Vezi evaluarea completa.

Copyright imagine: M 93

4. Citroen C4 Picasso (Buget: ~7.500 euro)

Monovolumul francez cu nume de artist este fabricat in Spania. Daca din punctul de vedere al aspectului, masina ne place, la rating-uri trebuie sa mentionam punctajul mai scazut obtinut la capitolul fiabilitate. De altfel, acest lucru poate fi gasit si in rapoartele TUV, care plaseaza acest model undeva destul de jos in topul fiabilitatii.

La siguranta insa, C4 Picasso sta bine, la fel si la consum, unde motorul de 1.6 litri poate fi considerat a fi destul de econom pentru clasa sa.

Citroen C4 Picasso

Vezi evaluarea completa.

Copyright imagine: M 93

5. Volkswagen Golf Plus (Buget: ~8.500 euro)

Rating-ul VeziCatFace pentru Golf Plus este de 4 stele din 5 maxim posibile. Masina performeaza la capitolul fiabilitate, siguranta si consum, unde motorul de 1.6 L, diesel se dovedeste a fi unul destul de econom comparativ cu alte masini din clasa sa.

Volkswagen Golf Plus

Astfel, la o utilizare pe 5 ani de zile si un numar de 15.000 km anual, Golf Plus ar cheltui putin peste 4.568 euro in total. O suma mai mult decat rezonabila pentru o masina de familie cu care iti duci copilul la scoala si mai mergi si in vacante din cand in cand.
Vezi evaluarea completa.

Copyright imagine: Thomas Doerfer

6. Volkswagen Touran (Buget: ~11.000 euro)

Touran a fost lansat in 2003 si a facut parte din strategia celor de la Volkswagen care voiau sa ocupe si segmentul de piata al celor care isi doreau o masina un pic mai mica decat Sharan. De altfel, numele de Touran este format prin combinarea cuvintelor Tour si Sharan.

Masina analizata de noi, modelul din 2011 a obtinut 5 stele EuroNCAP, fiind astfel o alegere potrivita pentru familii.

volkswagen touran

In acelasi timp, eficienta consumului de combustibil este destul de ridicata, Touran obtinand 4.5 stele din 5. La un calcul pe 5 ani ori 15.000 km anual, monovolumul german consuma combustibil in valoare de circa 5.000 euro. Vezi evaluarea completa.

Copyright imagine: Thomas Doerfer

7. Mercedes-Benz Clasa B (Buget: ~11.000 euro)

Pentru senzatii premium de la o masina de familie, Clasa B de la Mercedes este o idee foarte buna. Dotata corespunzator cu tot felul de optiuni inteligente de siguranta si confort, aceasta masina poate avea grija de calatoriile tale intr-un mod foarte placut.

Valoarea pe termen lung este peste media masinilor din clasa sa, iar fiabilitatea si consumul sunt si ele niste atuuri. Desigur, siguranta este la maxim. 

mercedes-benz clasa b

Vezi evaluarea completa.

Copyright imagine: M 93

8. Ford S-MAX (Buget: ~11.000 euro)

S-MAX-ul a primit 5 stele de la EuroNCAP, dar nu oricum, ci cu cel mai mare punctaj din clasa sa. Pe langa siguranta, monovolumul de la Ford este redutabatil si ca performante ale motorului. De altfel, masina a fost gandita ca fiind la fel de sportiva ca o berlina si la fel de spatioasa ca un monovolum.

Intr-un episod din Top Gear din seria a 8-a, S-MAX a fost testat impreuna cu Opel Zafira si Mercedes-Benz Clasa B. Desi a fost cea mai ieftina dintre cele trei, masina celor de Ford a fost laudata pentru calitatea interiorului, confort si aspect exterior. Una peste alta, prezentatorii Top Gear au spus ca S-MAX are cel mai bun raport calitate-pret dintre cele trei masini analizate.

FORD S-MAX

Vezi evaluarea completa.

Copyright imagine: M 93

9. Volkswagen Sharan (Buget: ~12.000 euro)

Sharan-ul a fost lansat in 1995 ca fiind un concurent pentru Renault Espace si Citroen C8. Masina este produsa la o uzina din Portugalia si a ajuns la cea de-a doua generatie, timp in care a mai suferit si facelift-uri.

Noi am analizat modelul din ultima generatie, cel lansat in 2010. Masina a obtinut un rating total de 3.5 stele din 5 maximum posibile, cu cel mai mic punctaj acordat valorii pe termen lung, care a obtinut doar 2 stele din 5. Astfel, un Sharan second hand din 2011 cumparat astazi cu 12.051 euro ajunge conform algoritmului nostru de depreciere sa valoreze doar 6914 euro dupa 5 ani.

VOLKSWAGEN SHARAN

Vezi evaluarea completa.

Copyright imagine: S 400 HYBRID

Daca vrei sa cumperi un monovolum pentru familia ta, pune o cerere pe VeziCatFace si negociaza pentru cele mai bune oferte.

Iar la final, bonus, cateva modele break:

1. Peugeot 308 SW (Buget: ~6.500 euro)

Versiunea break pentru 308 a fost lansata in vara lui 2008. Masina are 5 stele EuroNCAP, iar pentru un buget de vreo 6500 euro, poti sa te gandesti la o versiune pre-facelift din 2011. Consumul este un plus, iar fiabilitatea si costurile de intretinere sunt la un nivel mediu. 

peugeot 308 sw

Vezi evaluarea completa.

Copyright imagine: S 400 HYBRID

2. Volvo V50 (Buget: ~8.000 euro)

Daca vrei o masina de familie, dar nu te intereseaza un SUV sau un monovolum, iar bugetul tau este de vreo 8.000 euro, V50-ul de la Volvo merita luat in seama. Asa cum te asteptai, la capitolul siguranta masina este clasata foarte bine, dar la fel sta si la consum si chiar si la fiabilitate, unde are un punctaj peste medie.

Intretinerea poate fii putin mai scumpa, dar pana la urma cumpararea unei masini presupune punerea in balanta a mai multor elemente pro si contra, iar la final, tragi linie si vezi care este varianta cea mai buna.

VOLVO V50

Vezi evaluarea completa.

Copyright imagine: Rudolf Stricker

3. Skoda Octavia (Buget: ~8.000 euro)

Iar la sfarsit, pentru ca V50-urile nu sunt tocmai cele mai populare modele de pe piata, te poti orienta inspre o Octavia break. Cel mai des intalnit motor este cel de 1.6 litri si 105 CP, diesel. Acesta are o eficienta foarte buna a consumului, mult peste media altor modele din clasa sa. 

Costurile de intretinere sunt decente, iar valoarea pe termen lung este medie. De asemenea, Octavia break dispune si un spatiu interior generos, fapt ce reprezinta un mare avantaj pentru o familie.

skoda octavia break

Vezi evaluarea completa.

Copyright imagine: Thomas Doerfer

Voi ce alte masini ati mai recomanda? Sau ce completari aveti la cele mai sus mentionate?

cumpara masini de la vanzatori de incredere

Cumpara masini de la vanzatori de incredere. Pune o cerere pe VeziCatFace si negociaza pentru cele mai bune oferte.



Ce face VeziCatFace.ro?

Te ajuta sa cumperi si sa vinzi masini second hand, oferindu-ti acces la calculatorul de pret corect, review-uri auto ...

afla mai multe

Cum ma ajutati sa cumpar o masina second hand?

Ne spui ce masina iti doresti, iar noi trimitem cererea ta catre dealerii nostri de incredere. Acestia iti vor face o oferta, iar daca iti place, incepeti o negociere anonima pe site.

afla mai multe

Acest site foloseste cookie-uri. Continuarea navigarii inseamna acceptarea lor.
Prin utilizarea seviciilor noastre, sunteti de acord cu: 1. colectarea si prelucrarea datelor d-voastra cu caracter personal si 2. folosirea de cookies. Aflati mai multe.