Feedback

Vrem sa stim ce parere ai despre VeziCatFace. Asteptam sa ne lasi gandurile tale mai jos!

Trimite  

Simplificati inmatricularea masinilor second hand!

26 Februarie 2016 • Articol scris de: VeziCatFace, in categoria: Sfaturi auto

ajutor inmatriculare.jpgDaca nu stiati, de cateva zile, Cancelaria Primului Ministru impreuna cu Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic a lansat platforma: maisimplu.gov.ro, unde noi, cetatenii acestei tari putem intra si adauga propuneri de reducere a numarului de hartii cerute in interactiunea cu administratia.

Am intrat si noi pe aceasta platforma si am vazut ca una dintre cele mai populare teme este cea a inmatricularilor de masini. Iata cat de greoi este acest proces in momentul de fata, asa cum reiese dintr-o postare populara de pe platforma:

ACTE NECERSARE INMATRICULARII UNEI MASINI

a) Cererea solicitantului; Cerere înmatriculare
b) Fisa de înmatriculare vizata la organul fiscal teritorial competent; Fisa inmatriculare
c) Cartea de identitate a vehiculului, in original si copie;
d) Documentul care atesta dreptul de proprietate, in original si copie;
e) Actul de identitate al solicitantului, in original si copie;
f) Copia asigurarii de raspundere civila (RCA) in termen de valabilitate. Aceasta se incheie pe numele solicitantului, pe o perioada de minimum 6 luni;
g) Dovada platii taxei de inmatriculare stabilita potrivit legii
h) Dovada platii contravalorii certificatului de înmatriculare.
i) Dovada achitarii timbrului de mediu pentru autovehicule, stabilit potrivit legii (original si copie) si decizia de calcul eliberata de organul fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care reprezinta:

• in cazul persoanelor juridice si al persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii liberale – organul fiscal la care persoana este inregistrata ca platitor de impozite si taxe;
• in cazul persoanelor fizice – organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal persoana fizica.

j) Dovada platii contravalorii placutelor cu numarul de inmatriculare, in valoare de 40 lei, pentru numar la rand, respectiv 85 lei pentru numar preferential (se achita la ghiseu cu ocazia depunerii documentelor).
k) In cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care sa ateste dobandirea personalitatii juridice, denumirea si sediul, in copie (de exemplu certificat inregistrare la Registrul Comertului), precum si imputernicirea reprezentatului legal al acestora; Delegatie
l) In situatia in care persoana care a realizat achizitia intracomunitara a mijlocului de transport si solicita inmatricularea acestuia, nu este înregistrata in scopuri de TVA conform art.153 din Legea nr.571/2003 cu modificarile si completarile ulterioare, se vor depune, dupa caz, si urmatoarele documente:

• formularul “Certificat privind atestarea platii taxei pe valoarea adaugata, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport noi”, daca mijlocul de transport este nou in sensul titlului VI din Legea nr.571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, (vezi model )
sau
• formularul “Certificat” , daca mijlocul de transport nu este nou in sensul titlului VI din Legea nr.571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare (vezi model)

In conformitate cu prevederile Ordinului comun MAI-MFP nr.168/2039/2010 – publicat în M.Of. nr.327/06.09.2010, certificatul se obtine de la Administratia Nationala de Administrare Fiscala, Administratia Finantelor Publice competente pe raza carora solicitantii isi au domiciliul sau sediul (vezi tabel adrese ANAF).

m) Certificat care atesta plata accizelor, in cazul in care persoanele fizice care solicita inmatricularea unui autoturism sau autoturism de teren, achizitie intracomunitara, a carui capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3000 cmc, potrivit prevederilor art. 211 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Modelul certificatului care atesta plata accizelor este prevazut în Ordinul Presedintelui ANAF publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 663/29.10.2013 .

 

* Daca masina e veche si are taxa de timbru platita trebuie sa astepti 15 zile pana cei de la ANAF iti dau dovada platii..
* Trebuie sa platesti in mai multe locuri
* Site-ul celor de la DRPCIV e sub orice critica!

Solutia propusa pentru simplificarea procesului de inmatriculare:

Pentru o singura actiune (inmatricularea unei masini) ar trebui sa existe o singura taxa care sa fie calculata in functie de mai multi factori. Apoi ar trebui ceva facut si cu RAR-ul in colaborare pentru ca se mai pierde o zi si pe acolo. Pentru taxa de timbru ar trebui sa dureze maxim 2-3 secunde cat dureaza interogarea unei baze de date pentru a sti daca masina are taxa platita sau nu, si sa se poata plati pe loc la inmatriculare sau in cazul cel mai bun eliminarea ei!

Alte propuneri:

1. Toate taxele platite la RAR (link)

Ar fi logic sa merg la RAR cu masina sa platesc acolo toate taxele, iar peste cateva zile sa primesc numerele acasa, fara sa trebuiasca sa ma plimb intre institutii.

Procedura actuala este ridicola si ar putea fi simplificata, daca institutiile implicate ar vorbi între ele.

2. O masina se vinde la fel de repede ca un telefon mobil (link)

1. Nicaieri in Europa nu mai este necesar un contract de vanzare cumparare pentru instrainarea unui autoturism, de aceea pot spune ca marea majoritate a autoturismelor SH din import, inmatriculate in ultimii ani in Romania, au fost inmatriculate cu contracte false! Da, cei ce le-au inmatriculat au facut un fals si un uz de fals dupa legea romana.

 

In Germania, Franta, Italia, Spania, Belgia, Olanda, Austria, nimeni nu mai sta sa-ti scrie un contract de vanzare cumparare. Primeste banii, iti da cheile si cartea masinii, si esti proprietar. Cu cartea masinii te duci la biroul de inmatriculari din orasul tau si iti iei numere definitive, sau daca o cumperi de la mare distanta, iti iei numere provizorii, in ambele cazuri in 5 minute. Cel ce o inmatriculeaza isi antreneaza raspunderea, fara sa mai fie nevoie de atat de multa birocratie, ca la noi.

Da, o masina se vinde ca un TV sau un telefon mobil. Singura dovada a detinerii proprietatii este cartea de identitate a vehicului. Cine detine cartea de identitate este proprietar.

 

2. Cartea de identitate a vehiculului adus din strainatate trebuie tradus pentru Directia de Taxe si Impozite Locale, RAR, Biroul de inmatriculari, etc.

Daca se importa 100.000 de masini pe an, 100.000 de cumparatori sunt pusi pe drumuri, sa traduca cartile de identitate ale vehiculelor lor. In general sunt in piata cam 2-3 versiuni de carti de identitate pe fiecare stat european. Nu ar fi mai simplu ca decidentii romani sa aiba deja traduse aceste versiuni ale cartilor de identitate iar functionarul sa nu-ti mai ceara o traducere? Ce ne intereseaza in fapt? Seria sasiului, pe care o vom avea in Cartea de identitate eliberata de RAR. Deci, ce facem, mai mergem la traducator?

 

3. Radierea temporara. Peste tot in UE, exista posibilitatea radierii temporare. Am o masina decapotabila cu care circul doar 3 luni pe an? Foarte bine, celelalte 9 nu voi plati taxe pentru ea daca nu o tin pe domeniul public. Merg la biroul de inmatriculari, cu numerele de inmatriculare si o radiez temporar. Situatia se rezolva in 5 – 10 minute oriunde in UE. Un autoturism radiar este scos si de la plata impozitului. La noi e pe dos, daca ai dezmebrat-o sau daca e furata, sau daca ai factir cotet din masina, platesti pana mori impozite la ea.

 

4. In tarile UE, atunci cand pierzi 5-10 minute pentru inmatricularea unui autovehicul la biroul de inmatriculari, nu mai trebuie sa o inregistrezi si la primarie la taxe locale. Impozitul iti va veni automat la plata, fara sa mai pierzi timp la cozi. Va fi posibil sa se intample asa ceva si in tara asta vreodata?

Pana in momentul de fata au postate circa 90 de propuneri de simplificare a inmatricularilor auto. Asta arata foarte clar faptul ca procedura actuala este disfunctionala si ca trebuie schimbata.

Mai in gluma, mai in serios, dar in stadiul in care este acum, inmatricularea unei masini este un proces la fel de rapid precum cel din video-ului de mai jos.

 

Voi cum ati vedea acest proces simplificat?



Ce face VeziCatFace.ro?

Te ajuta sa cumperi si sa vinzi masini second hand, oferindu-ti acces la calculatorul de pret corect, review-uri auto ...

afla mai multe

Cum ma ajutati sa cumpar o masina second hand?

Ne spui ce masina iti doresti, iar noi trimitem cererea ta catre dealerii nostri de incredere. Acestia iti vor face o oferta, iar daca iti place, incepeti o negociere anonima pe site.

afla mai multe

Acest site foloseste cookie-uri. Continuarea navigarii inseamna acceptarea lor.
Prin utilizarea seviciilor noastre, sunteti de acord cu: 1. colectarea si prelucrarea datelor d-voastra cu caracter personal si 2. folosirea de cookies. Aflati mai multe.