Feedback

Vrem sa stim ce parere ai despre VeziCatFace. Asteptam sa ne lasi gandurile tale mai jos!

Trimite  

55% dintre romani au probleme cu masinile second hand in primul an dupa cumparare

08 Februarie 2016 • Articol scris de: VeziCatFace, in categoria: Studii si analize auto

asistenta rutiera problema masina

Cand te hotarasti sa iti cumperi o masina second hand, trebuie sa iti asumi niste riscuri. Sansele sa cumperi o masina intr-o stare tehnica si estetica similara cu una noua sunt foarte mici, mai ales in Romania.

Pe piata auto second hand, o mare parte dintre dintre vanzatori nu sunt sinceri in legatura cu masinile pe care le vand si mint cumparatorii atragandu-i cu fraze de genul: este impecabila, unic proprietar, extra-mega full option etc.

nu bate nu troncane samsar

Apoi, te vrajesc cu privire la kilometraj si iti ascund istoricul de daune al masinii sau mai mult, iti spun ca masina nu a avut nicio dauna, desi realitatea e alta.

Drept urmare, cumparatorii de masini second hand ajung sa cumpere masini despre a caror stare reala nu stiu prea multe. Asadar, nu e nicio surpriza faptul ca:

55% dintre romani ajung sa aiba cel putin o problema in primul an de la cumpararea unei masini second hand.

Iar prin probleme, nu ne referim la chestiunile normale ce pot aparea in urma utilizarii normale timp de un an de zile, ci la lucruri mult mai grave: probleme la motor, ambreiaj, cutie de viteze etc. Aceste informatii au fost publicate intr-un raport emis de Comisia Europeana in 2013.

Daca vrei sa cumperi o masina rulata din Bulgaria, riscurile sunt si mai mari

Comparativ, stam totusi mai bine decat vecinii nostri bulgari, unde 70% dintre cei care isi cumpara o masina second hand inregistreaza cel putin o problema in primul an de la achizitie.  De altfel, bulgarii sunt liderii UE la acest capitol, fiind urmati de Letonia (67%), Lituania (61%) si Polonia (61%).

probleme in functie de tara harta

Per total, la nivelul intregii Uniuni, procentul celor care intampina cel putin o problema dupa un an de la cumpararea masinii este de 41%. Interesant este ca procentul ar putea fi si mai mic daca s-ar lua in calcul doar masinile second hand cumparate din propria tara.

Spunem asta pentru ca

numarul celor care si-au cumparat o masina second hand din strainatate si au avut cel putin trei probleme este de peste doua ori mai mare decat numarul celor care si-au cumparat masina din propria tara: 22% vs. 10%.

Cele mai multe probleme apar la masinile cumparate de la licitatii

Analizand raspunsurile celor peste 20.000 de respondenti ai studiului Comisiei Europene reiese ca cele mai multe probleme apar la cei care cumpara masini second hand de la licitatii. Astfel, 59% dintre acestia intampina cel putin o problema in primul an de utilizare, semnificativ mai mult decat cei care cumpara de la un dealer autorizat de marca (34%).

probleme masini de la licitatie

In acelasi timp, cei care cumpara de la licitatii au sanse de peste trei ori mai mari decat cei care cumpara de la un dealer autorizat de marca sa intampine cel putin trei probleme in primul an de la cumparare: 27% vs. 8%.

Vezi cum poti verifica o masina cumparata de la licitatie.

Cel mai des intalnite tipuri de probleme. Comparatie pe masini second hand cumparate de la licitatie auto vs. dealer autorizat de marca. (*La nivelul UE)

  • Motor: Licitatie auto (18%) vs. Dealer autorizat de marca (7%)

  • Evacuare: Licitatie auto (18%) vs. Dealer autorizat de marca (6%)

  • Daune ascunse: Licitatie auto (17%) vs. Dealer autorizat de marca (7%)

  • Ambreiaj: Licitatie auto (17%) vs. Dealer autorizat de marca (6%)

  • Documente lipsa: Licitatie auto (19%) vs. Dealer autorizat de marca (5%)

  • Cutia de viteze: Licitatie auto (18%) vs. Dealer autorizat de marca (6%)

  • Kilometraj dat inapoi: Licitatie auto (15%) vs. Dealer autorizat de marca (4%)

  • Sistemul de franare: Licitatie auto (21%) vs. Dealer autorizat de marca (8%)

Ce probleme au romanii in primul an de la achizitia unei masini second hand?

La aceasta intrebare, raspunsurile din raportul Comisiei Europene arata cam asa: 

1. Probleme cu bateria: 22%

 

2. Daune ascunse: 18%

 

3. Probleme cu interiorul masinii: 17%

 

4. Kilometraj dat inapoi: 16%*

 

5. Probleme cu motorul: 16%

 

6. Probleme cu evacuarea: 16%

 

7. Probleme cu sistemul de franare: 15%

 

8. Probleme cu ambreiajul: 15%

 

9. Probleme cu cutia de viteze: 13%

*Acest procent de 16% reprezinta mai degraba numarul celor care au descoperit in primul an de zile faptul ca masina cumparata are kilometri dati inapoi.

 

Poate va intrebati, cate dintre aceste probleme sunt acoperite de o garantie? La nivelul UE, procentul este de 27%. In Romania, desigur, mult mai putin: 13%.

Romanii platesc cel mai mult dintre toti cetatenii Uniunii Europene pentru a rezolva problemele aparute la masinile second hand in primul an de la achizitie.

cost reparatii in primul an

Daca la nivelul UE, suma medie platita pentru a rezolva aceste probleme este de 518 euro, romanii platesc dublu: 1.111 euro. Ba mai mult, daca ajustam aceasta suma la puterea de cumparare, reiese dupa calculele Comisiei Europene un cost de 1.962 euro.

Practic, cei care isi cumpara o masina second hand si au nesansa ca aceasta sa aiba probleme inca din primul an de utilizare, ajung sa plateasca in medie pe reparatii inca 1.111 euro.

cost reparatii timp si bani

Tocmai de aceea, iti recomandam sa fii foarte atent atunci cand cumperi o masina second hand si sa verifici vanzatorul si masina.

Daca vrei sa stii ce cumperi de la un vanzator de incredere, pune o cerere pe VeziCatFace si negociaza pentru cele mai bune oferte.

cumpara masini de la vanzatori de incredere



Ce face VeziCatFace.ro?

Te ajuta sa cumperi si sa vinzi masini second hand, oferindu-ti acces la calculatorul de pret corect, review-uri auto ...

afla mai multe

Cum ma ajutati sa cumpar o masina second hand?

Ne spui ce masina iti doresti, iar noi trimitem cererea ta catre dealerii nostri de incredere. Acestia iti vor face o oferta, iar daca iti place, incepeti o negociere anonima pe site.

afla mai multe

Acest site foloseste cookie-uri. Continuarea navigarii inseamna acceptarea lor.
Prin utilizarea seviciilor noastre, sunteti de acord cu: 1. colectarea si prelucrarea datelor d-voastra cu caracter personal si 2. folosirea de cookies. Aflati mai multe.